Az LMP felszólítja a Jobbikot, hogy azonnal

fejezze be a nyílt hazudozást és a közvélemény félretájékoztatását a gyöngyöspatai és hejőszalontai események ügyében. Az ökopárt szerint a Jobbiknak nem a konfliktusok szításában, hanem a békés megoldásban kellene végre valamit felmutatnia.

 

Az LMP részt vett a szombati szolidaritási megmozduláson Hejőszalontán, és többször járt Gyöngyöspatán is, ahol képviselői a helyiek hívására tájékozódtak a kialakult helyzetről. Az ökopárt azóta is rendszeresen tárgyal Gyöngyöspatán helyi roma és nem roma lakosokkal, a polgármesterrel és a képviselőtestület tagjaival, hogy közösen találjanak hosszú távú, békés megoldást.

A Jobbik állításaival ellentétben a Lehet Más a Politika sem Gyöngyöspatán, sem Hejőszalontán nem osztott segélyt, nem tartott flashmobot, sem más demonstrációt.

Az LMP azt tanácsolja a Jobbiknak, hogy az olcsó szavazatszerzésre irányuló nevetséges városi legendák terjesztése, a hangulatkeltés és megfélemlítés helyett igyekezzen végre parlamenti párthoz méltóan viselkedni. Ne akarja jogszerűtlenül átvenni az állami erőszak monopóliumát, és a polgárháborús uszítás helyett törekedjen a helyzet békés rendezésére.

Az LMP korábban felszólította a kormányt, hogy utasítsa a rendőrséget: védjen meg mindenkit, aki faji uszítás vagy köztörvényes bűnözők miatt érzi folyamatos fenyegetettségben magát vagy javait, és határozottan járjon el minden olyan esetben, amikor szabálysértés vagy bűncselekmény alapos gyanúja merül fel.

Budapest, 2011. április 4.

LMP Sajtó