Az üzemanyagárak folyamatos és várhatóan tovább tartó növekedése miatt egyre többen választhatják a munkába járáshoz a székesfehérvári tömegközlekedést az egyéni autózás helyett. Ebből a feltételezésből indul ki az Alba Volán Zrt. díjemelési javaslata, amelyről a csütörtöki városi közgyűlésnek kell döntenie. Az Alba Volán Zrt. buszai a székesfehérvári tömegközlekedésben évi 3 millió 749 ezer kilométert tettek meg tavaly, idén nagyjából ugyanennyi várható. Az éves üzemanyag költség 343 millió forint, ezen felül további 44 millióba kerül a gázüzemű autóbuszok tankjának feltöltése. Az áremelés 28 millió forint pluszbevételt jelentene, ennyivel lenne kevesebb a cég idei vesztesége.

Az Alba Volán számításai szerint idén nem csökken az utasok száma, ezért összességében 3,33 százalékos tarifaemelést javasolnak, ám ezt is differenciált módon: a havi felnőtt valamint diák és nyugdíjas bérletek ára nem növekedne, előbbi maradna 6250, utóbbi pedig 2150 forint. Megemelnék viszont a negyedévre váltott bérletek díját. Az összvonalas negyedéves felnőtt bérlet így 15 ezer 500 forintról 17 ezer 500-ra nőne, a tanuló és nyugdíjas negyedéves árát pedig 5700-ról hatezerre emelnék.
A szolgáltató javaslata szerint az autóbuszon váltott jegyek árát emelnénk nagyobb mértékben, 250-ről 270 forintra, a trafikban vagy máshol előre megvásárolt jegyek ára csak tíz forinttal nőne 230-ra. Erre azért van szükség, hogy a buszra felszállókat feltartó jegyvásárlás helyett az elővásárlásra, vagy méginkább bérletvásárlásra ösztönözzék az utasokat. (Az éjszaka közlekedő diszkójáratok 310 forintos jegyárán nem változtatnának.) Ha összehasonlítjuk a buszon vásárolt jegyek árát az ország más városainak áraival, akkor Miskolc magasan vezet 350 forintjával, Fehérvár a 17. a 250 forintal. Egy havi összvonalas bérlet árából – ha a buszon veszünk jegyet – huszonöt utazást lehet most megtenni, ha a munkába járáshoz veszünk bérletet, akkor húsz munkanappal számolva legalább havi negyvenszer utazunk, azaz ha így nézzünk, a buszjegy árához képest féláron.
A díjemelés mértékéről a csütörtöki városi közgyűlésnek kell döntenie, amennyiben megszavazzák, már április 1-jétől érvénybe lép az emelés.