A jó öreg AK-47 mellett a platós Toyota a legjobb barátja  a libiaiaknak

Líbiában  jelenleg is ropognak a fegyverek, bár nehéz már megítélni, milyen valós események állnak a híradások mögött. Egy biztos a Kadhafi ellen küzdő lázadó csoportok hirtelen és a semmiből szervezték meg magukat, és vették fel a harcot a diktátor ellen.

Egy ekkora országban, civilekből verbuválódott szabadcsapatok esetében ez nem kis kihívás. Hiszen a sikeres hadviselés egyik alapköve a gyors, és pontos csapatmozgás, amihez megfelelő jármű kell. Erre a

Ez nem más mint a Toyota Hilux pickup. Ha lázadásról van szó, ennél nincs jobb málhás jószág. Terepjáró képessége kitűnő, aszfalton is tud tempót, ráadásul hátul elfér a sok jó ember, csak bírjanak kapaszkodni. Ha utánpótlásról van szó, szintén a hátsó raktér jelent hatalmas előnyt, tonnányi 7,62 mm-es lőszer fér el a platón.

A legnagyobb előnye viszont az, hogy bármikor mozgó légvédelmi üteggé alakítható, elég a fegyver támasztólábait lecsavarozni a karosszériához, és már indulhat is a céllövölde.

Mondhatnánk, hogy ezeknek a céloknak bármely terepre szánt pickup megfelelő, viszont a Toyota legendás megbízhatósága sajnos itt mutatkozik meg a legszembetűnőbben. Bárhol törnek ki harcok a harmadik világban, a Kalasnyikovval megrakott gerillacsapatok harmadik, negyedik generációs dízel Hilux-okra felzsúfolódva közlekednek.

Ez nem elfogult kijelentés, a Top Gear műsorában különböző halálos tortúrákkal bizonyították, hogy egy félig képzett szaki, akár szerszámok, és új alkatrészek nélkül is életet lehelt a megkínzott japán vasba. Azt hiszem, nem kell ecsetelni mennyit jelent ez egy háborús övezetben, ahol nincs esély elugrani a „toyotás Janihoz” ha alkatrészhiány lép fel.

A képek alapján Líbiában újabb modelleket is harcba fogtak, és sejthető, hogy nem ezek hátráltatják a felkelőket. A Hilux megbízható, több célra felhasználható, és elterjedt, ezért a jó öreg AK-47 mellett ez a legjobb barátja a szabadságért, vagy egyéb fennkölt eszméért küzdő lázadóknak.