Ítélet a Debreceni Ítélőtáblán. A Debreceni Ítélőtábla Dr. Kardos Sándor vezette büntetőtanácsa 2011. február 23-án megtartott nyilvános ülésén az I. fokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság ítéletét megváltoztatta, vagyis:

I. rendű Patakfalvi Zoltán Imre vádlott
bűnös
vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntettében és
hivatali visszaélés bűntettében,
ezért a bíróság 6 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte, emellett 200,000 Ft pénzmellékbüntetést is alkalmazott és 200,000 Ft vagyonelkobzásról is rendelkezett.
Az elsőfokon alkalmazott 10 év rendőri foglalkozástól eltiltás mellékbüntetést az Ítélőtábla mellőzte.

III. rendű Patakfalvi Zoltán Imréné vádlott
bűnös
bűnsegédként elkövetett, vezető beosztású hivatalos személy által, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntettében,
ezért a bíróság 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.
Ezen vádlottat az Ítélőtábla előzetes mentesítésben részesítette.

Az ügy II.-, IV.- és V. rendű vádlottjára nézve jogerőre emelkedett az elsőfokú bíróság ítélete (2 év, 1 év 10 hónap és 2 év börtönbüntetés, aminek végrehajtását 4 évre, 3 évre, illetve 5 évre felfüggesztette a bíróság), így csak az I.- és III. rendű vádlottak álltak ma a Debreceni Ítélőtábla büntetőtanácsa elé.

A tényállás röviden:

Az I. rendű vádlott a cselekmények elkövetésekor a Fehérgyarmati Rendőrkapitányság Rozsályi Rendőrörsének parancsnoka volt, szolgálati viszonya 2008. november 15-én megszűnt.

Az I. rendű rendőr főhadnagy vádlott és felesége, a III. rendű vádlott 2007. novemberében anyagi gondokkal küzdött, ezért a férfi elhatározta, hogy cigarettacsempészettel foglalkozó személyeknek anyagi ellenszolgáltatásért cserébe segít az illegális dohányárut szállító gépkocsiknak a rendőrörs illetékességi területén való zavartalan áthaladásban.
Ezen elhatározását feleségével is közölte.

Az V. rendű vádlottal már évek óta ismerték egymást, az I. rendű vádlott régebben Jánkmajtis községben körzeti megbízott volt.
Az V. rendű vádlott ismert olyan személyeket, akik hajlandóak voltak a rendőr ezen tevékenységéért alkalmanként 50,000 Ft-ot fizetni, ő szervezte a találkozókat és a kapcsolatfelvételt és megállapodásuk szerint a főhadnagy megszervezte az illegális cigaretta-szállítmányoknak a rendőrörs illetékességi területén történő átszállítását.
Ezen alkalmakkor összesen 200,000 Ft jogtalan előnyben részesült, amiből 100,000 Ft-ot vett át személyesen 2008. augusztus 28-án és 2008. szeptember 3-án Mátészalkán, a Profi Üzletközpont parkolójában.

A 2008. augusztus 10-i sikeres szállítást követően az I. rendű vádlott arra kérte a III. rendű vádlottat, hogy az általa már megszervezett találkozón a már említett üzletközpont parkolójában a megállapodás szerinti 50,000 Ft-ot vegye át.
A III. rendű vádlott ennek eleget tett, átvette a pénzt, amit az I. rendű vádlottnak átadott.

A 2008. augusztus 13-án a sikeres szállítás után neki járó 50,000 Ft-ért testvérét küldte, aki a találkozón a további együttműködés feltételeit pontosította, illetve átvette az 50,000 Ft-ot, amit aztán az I. rendű vádlottnak átadott.

Az I. rendű és a IV. rendű vádlottak ismerősi kapcsolatban álltak, szintén a rendőr vádlott Jánkmajtison betöltött körzeti megbízotti munkája kapcsán.
A két vádlott 2008. júniusában megállapodott arról, hogy a IV. rendű vádlott haragosának, P. Ottónak illegális dohányárut szállíttat és erről értesíti az I. rendű vádlottat.

Az I. rendű vádlott tisztában volt azzal, hogy P. Ottó cigarettacsempészettel foglalkozik; a IV. rendű vádlott a rendőr vádlottat rábírta arra, hogy a tettenéréskor a szállító személyek kilétét ne fedje fel, az akciót úgy szervezze meg, illetve P. Ottó elfogására úgy adjon utasítást, hogy a szállítást végző személyek a helyszínről el tudjanak menekülni.
A szállításról és annak részleteiről 2008. július 3-án a IV. rendű vádlott folyamatosan tájékoztatta az I. rendű vádlottat.

Az I. rendű vádlott a IV. rendű vádlott utasításainak és folyamatos helyzetjelentésének megfelelően 2008. július 3-án 23.58 körül járőröket küldött P. Ottó jánkmajtisi házához, úgy, hogy a szállítást végző személyek a helyszínről már távoztak.
A rendőri intézkedés során a lakás előszobájában feltalálásra került összesen 100,000 szál cigaretta, melynek belföldi forgalmi értéke 2,876,000 Ft volt.
P. Ottó tájékoztatása alapján a szállítást végző gépkocsiban ülőket a közelben igazoltatták, de mivel az autóban nem volt jövedéki termék, a kocsiban ülőkkel szemben a rendőrök nem intézkedtek.

A szállítást végző személyekkel szemben az I.rendű vádlott sem a cselekménykor, sem később nem intézkedett, így mint hivatalos személy hivatali helyzetével visszaélve számukra jogtalan előnyt biztosított.

A bíróság az I. rendű vádlottnál nyomatékos enyhítő körülményként értékelte, hogy a vesztegetéssel kapcsolatos tényállással kapcsolatban beismerő vallomást tett és megbánó magatartást tanúsított.
További enyhítő körülmény volt nős, családos állapota és az, hogy két kiskorú gyermek eltartásáról köteles gondoskodni.

Ugyanakkor súlyosító körülményként értékelte a bíróság a halmazatot, az elkövetett cselekmény kiemelkedő társadalomra veszélyességét, azt, hogy a rendőr főhadnagy vádlott cselekménye alkalmas volt a vezető beosztású hivatalos személyek iránti közbizalom megingatására.
Szintén súlyosító körülmény az ilyen jellegű bűncselekmények elszaporodottsága is.
……………………….