„Radikális és sürgős” módosításokat sürgetett a magyar médiatörvényen az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) pénteken Brüsszelben kiadott közleményében.

A 30 ország több mint 250 ezer újságíróját képviselő szervezet főtitkára, Aidan White az online sajtótermékek regisztrációjának elrendelése kapcsán leszögezte: „A hír, hogy Magyarország továbblép egy olyan törvénnyel, amely csaknem egyetemes elítélést vont maga után a sajtószabadság európai védelmezői között, újabb nyugtalanságot fog szülni arra vonatkozóan, hogy az ország vonakodik tiszteletben tartani a szabad véleménynyilvánítási jogokat”.

Úgy vélte, az az előírás, hogy „az újságíróknak vagy a bloggereknek olyan hatóságnál kell regisztrálniuk magukat, amelyet teljes egészében a miniszterelnök nevezett ki, példa nélküli bármelyik demokratikus országban, és szembemegy a sajtószabadság európai alapelveivel”.

A szövetség szerint „a törvényt felül kell vizsgálni annak biztosítása érdekében, hogy megfeleljen az EU-szabályozás szövegének vagy szellemiségének, különös tekintettel az alapvető jogok chartájára”. Ha pedig nem felel meg, vissza kell vonni – tette hozzá az EFJ közleménye, amely sürgeti azt is, hogy az Európai Bizottság tűzzön ki határidőt módosítási javaslatainak elfogadására, és ha ez nem teljesül, indítson szabálysértési eljárást.