A Lévai járásban ismét felbukkant a sertésinfluenza, egy beteg súlyos, életveszélyes állapotban van. A klinikai halál állapotából kellett újraéleszteniük a mentősöknek azt a férfit, akiről azóta egyértelműen bebizonyosodott, hogy a H1N1 vírus fertőzte meg.

Értesüléseink szerint jó egy héttel ezelőtt egy 25 éves férfihoz érkezett ki a gyorsmentőszolgálat. A beteg nem lélegzett, leállt a szívműködése. A sikeres újjáélesztés után a lévai kórház intenzív osztályára szállították. Fennállt a gyanú, hogy a pácienst a sertésinfluenza vírusa fertőzte meg.

Alena Frtúsová, a Lévai járási Regionális Közegészségügyi Hivatal igazgatója elmondta, miután jelentették nekik az esetet, mintát vettek és laboratóriumi vizsgálatra küldték, a múlt hét közepén pedig egyértelműen bebizonyosodott, hogy valóban erről a betegségről van szó. A beteg kórelőzménye nem tartalmaz egyértelmű információkat arról, hol fertőződött meg, és mi lehet az oka a szervezet súlyos reakciójának. Annyi derült ki, hogy már legalább egy éve küzd állandóan kiújuló felső légúti megbetegedésekkel. Nem utazott távolabbra az utóbbi időszakban, nem járt külföldön, tehát egyelőre nem lehet megállapítani a betegsége eredetét. Emellett nincs adat más szervi vagy egyéb betegségéről, ami válságos állapotát magyarázhatná. Az orvosok nem kívántak közelebbi információt adni sem arról, melyik településen él a páciens, sem az állapotáról, de elismerték, szokatlanul nehezen viselte a fertőzést, ami egyértelműen súlyos immungyengeségre utal. A férfi kórházba szállítása után néhány nappal a feleségét és ötéves kisfiát is felvették a gyermekosztályra, szintén a sertésinfluenza gyanújával. Mindkét esetben negatív lett a lelet, a családtagok nem fertőzöttek. A fiatalember továbbra is ápolásra szorul. Alena Frtúsová elmondta, az érintett körzeti orvosnak kell megtennie a szükséges lépéseket, de mindenképpen javasolják a védőoltást-írja az ujsz.com