Ezrek gyülekeztek péntek reggel, immár tizenegyedik napja a kairói Tahrír téren, ahol – tekintettel az iszlám heti nagy imájára – minden eddiginél nagyobb tüntetésre számítanak az elnök távozását követelők részéről.
„Távozni szeretnék az elnöki posztról, de nem tehetem, mert félek, hogy káosz uralkodna el az országon” – idézte címlapon pénteken az al-Ahbár című félhivatalos egyiptomi lap Hoszni Mubarakot, aki az ABC amerikai tévének nyilatkozott ilyen értelemben. Az elnök egyszersmind tudatta, hogy semmi esetre sem szándékozik távozni az országból. Az ellenzék – köztük Mohamed el-Baradei – péntekig adott határidőt az elnöknek, hogy távozzon hivatalából.
Omar Szuleimán újonnan kinevezett alelnök, aki a kairói tévének adott hosszú interjút, egyfelől azt hangoztatta, hogy a „január 25-i mozgalom” – a fiatalok tiltakozó megmozdulásai, amelyeknek közvetlen előzménye a tunéziai „jázminos forradalom” volt – törvényes követeléseken alapult, és a kormány eleget is tett a várakozásoknak. Ilyen intézkedésnek nevezte azt, hogy megtiltották az előző kormány több tagjának, mindenekelőtt Habíb el-Adli volt igazságügy-miniszternek, hogy távozzék az országból, és lefoglalták bankszámláikat. Az alelnök másrészről összeesküvést nevezett meg az események hátteréül, amelyben „külföldiek és arabok” egyaránt részt vettek.
Az al-Ahbár tudni vélte pénteken, hogy előző nap a tömegek nem kevesebb mint 58 „külföldi és arab ügynököt” fogtak el Kairóban és az ország egyéb kormányzóságaiban. A megnevezett szervezetek közös nevezője az iszlám fundamentalizmus: 22-en szöktek meg sajtójelentések szerint a Hezbollah libanoni síita mozgalom tagjai közül egyiptomi börtönükből, a palesztin Hamász tagjai és a Muzulmán Testvériség – nemzeti hovatartozással nem ismertetett – emberei társaságában.