Érdekes ügyben nyomoznak a göttingeni rendőrök. A helyi rendőrkapitányság négy hacker és 600 olyan személy ellen indított eljárását, akik kikódoltatták a mobiltelefonjuka t.

Magyarországon eleinte csak a szolgáltatókhoz kötött mobiltelefonokat lehetett kapni, a kártyafüggetlen készülék gyakorlatilag ismeretlen fogalomnak számított. Nem csoda, hogy komoly hagyományai vannak a mobilok kikódoltatásának. A megoldást gyakorlatilag a kényszer szülte: mobilt mindenki szeretett volna, de nem feltétlenül ragaszkodott a szolgáltatóhoz. Ezért virágzottak a néhány ezer forintért gyors és végleges kikódolást ígérő boltok, amelyek a legális tevékenységük mellett segítettek a hozzájuk forduló ügyfeleknek. Németországban is még mindig sokan élnek ezzel a lehetőséggel, de lehet, hogy már nem sokáig.

Göttingenben egy ilyen esetből lett rendőrségi ügy, amely azóta egyre terebélyesedik. Kiderült ugyanis, hogy 600 ember profi hackerekhez fordult azt kérve, hogy szüntessék meg a szolgáltatóhoz kötöttségüket. A nyomozást Marcel Schoppe rendőrfelügyelő vezeti, aki az ügyészekkel és más nyomozókkal tartott egyeztetésen mutatta be az alkalmazott módszert. A SIM-korlátot mindössze két másodperc alatt eltávolította, majd két perc alatt egy másik szolgáltatónál is használható készülékké varázsolta át az eszközt. Az eljárás gyors, egyszerű és ami a legfontosabb: sikeres.

A német városban június óta külön 8 tagú nyomozócsoport foglalkozik a SIM-feltörésékkel kapcsolatos ügyekkel. A részleg által folytatott eljárásban már 600 gyanúsított van. Az ő bűnük az, hogy megkerestek négy hackert, akik vállalták, hogy lehetővé teszik a hivatalosan nem lehetséges szolgáltatóváltást. A négy személy mellett várhatóan a 600 készüléktulajdonos ellen is vádat emelnek. A vádpontok között megtalálható a tisztességtelen piaci verseny, valamint a szerzői jogi törvény megsértése. Emellett felmerülhet az adatok kikémlelésének, az adatmódosítás és a számítógépes csalás elkövetésének gyanúja is.

„Egy mobiltelefon megvásárlója gyakorlatilag csak a készülék tulajdonjogát kapja meg, de a rátelepített szoftvert csak használhatja. Amennyiben valaki megpróbálja módosítani a programot, az szerzői jog elleni bűncselekményt követ el” – nyilatkozta Oliver Knabe, a különleges nyomozócsoport vezetője.

A jogászok ugyanakkor kétségbe vonják a rendőrök jogértelmezését. Thomas Hoeren münsteri bíró és IT-, illetve médiajogi professzor leszögezte, hogy ebben a kérdésben a bűnüldözők a ködben tapogatóznak és még maguk sem tudják, hogy valójában mit is vizsgálnak. A szakember szerint a készüléktulajdonosokat – a jelenleg hatályos jogszabályok alapján – semmiképpen sem lehet felelősségre vonni. A helyzet ugyanakkor közel sem ennyire egyszerű. Az augsburgi ügyészség ugyanis májusban vádat emelt egy hasonló ügyben és az illetőt jogerősen 600 euró pénzbüntetésre ítélte a helyi bíróság.
sg.hu