MSZP: a Fidesz egész Borsodot elzálogosította

(Kormos Dénes archiv fotó)Ámokfutásnak nevezték a Fidesz-KDNP vezette Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elmúlt négy évi munkáját a közgyűlés MSZP-s frakciójának vezetői keddi miskolci sajtótájékoztatójukon.

Kormos Dénes, a megyei közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője, a párt közgyűlési elnökjelöltje úgy fogalmazott: a Fidesz-KDNP vezette megyei közgyűlés soha nem látott módon eladósította megyét.

Négy évvel ezelőtt, amikor az akkori választást követően a Fidesz-KDNP többségbe jutott a közgyűlésben, és átvette az MSZP-től a megyei önkormányzat vezetését, akkor mintegy 500 millió

  forint volt a pénzügyi hiány. Ezt egy 2006-os Állami Számvevőszéki vizsgálat is alátámasztotta. Most ennek, több, mint huszonegyszerese, 11 milliárd forint a hiány   – mondta Kormos Dénes, megjegyezve azt is: az önkormányzat 9 milliárd forint értékben kötvényt is kibocsátott.

Bárki is vezesse októbertől az új összetételű közgyűlést, azzal kell szembesülnie, hogy pénzügyi mozgástere gyakorlatilag nem lesz, holott 53 intézmény működtetéséről, csaknem 8 ezer ember foglalkoztatásáról kell gondoskodni. Az összes forgalomképes megyei önkormányzati ingatlant jelzálog terheli, az elmúlt négy évben sikerült elérni a „rekordhitelt, a rekordhiányt” – tette hozzá az MSZP-s politikus, aki mindezt katasztrofálisnak, „ámokfutásnak” nevezte.

Gúr Nándor országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés tanácsnoka, az MSZP megyei szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón elkeserítőnek nevezte, hogy a megye mintegy 200 települését sújtott májusi, júniusi árvizet követően a kormány tehetetlensége, felelőtlensége miatt sok száz család még most sem tudja, hogy miként vészeli majd át a telet, mikor lesz fedél a fejük fölött.

Példákkal illusztrálva azt is elmondta: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a megyei fenntartású egészségügyi, oktatási, szakképzési és kulturális intézményekben az elmúlt négy évben sok tízmilliárd forintos fejlesztések kezdődtek meg, illetve döntések születtek ezekről.

Pedig a megyét Fidesz-KDNP többség vezette, miközben a kormányt az MSZP-SZDSZ szövetség – jegyezte meg.