Akár százezer halottat is rejthetnek a szlovániai tömegsírok, ahová a második

világháború végén kivégzetteket temették. A BBC szerint ilyen tömegsírt találtak most Szlovénia északi részén, Prevalje települése közelében. A vajdasági magyarok közül legalább ötezren haltak meg ártatlanul a második világháború végén – ezt idei kutatási eredmények támasztják alá.

A prevaljei erdőben húsz méter hosszú árokban feltehetőleg 700 férfi és nő holttestére bukkantak rá Marko Strovs szlovén kormányhivatalnok szerint.

Az áldozatok egy részét lelőtték, másokat baltával vagy hasonló eszközzel mészároltak le. A kutatók szerint az áldozatok náci kollaboránsok lehettek, akiket a kommunisták vagy az általuk támogatott antifasiszta csoportok ölhettek meg. Az áldozatok egy része civil lehetett – mondta Strovs, aki a szlovén kormányzat tömegsírokat feltáró bizottságának dolgozik a BBC szerint. A meggyilkoltak kezét hátrakötözték, ezután ölték meg őket.

A Szlovénia északi felében található prevaljei erdőről már régóta terjedtek híresztelések, eszerint ott tömeggyilkosságokra került sor a második világháború végén. Egy fiú állítólag látta is az öldöklést, egy fa mögött elbújva nézte végig a kivégzéseket. A tömegsírok feltárásával foglalkozó szlovén hatóságok most azért kezdtek el vizsgálódni, mert a nemrégiben bekövetkezett áradások és földcsuszamlások nyomán emberi csontok bukkantak elő.

A holttesteket exhumálják, és ügyészségi vizsgálat indul az ügyben. A BBC szerint ezreket öltek meg a kommunisták a második világháború után, akiket kollaboránsnak minősítettek. A meggyilkoltak között azonban voltak ártatlan civilek is a brit hírforrás szerint. A volt Jugoszláviában korábban tagadták az ilyen kivégzéseket – hangsúlyozza a BBC -, de a régióban több hasonló tömegsírra bukkantak már.

Százezer halott a tömegsírokban?

A szlovén tömegsírokat feltáró bizottság (Komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč) adatai szerint az országban 581 második világháborús és közvetlenül azután keletkezett tömegsír található. A bizottságot 2005 végén alakították, és azóta kiderítették, hogy körülbelül 100 ezer embert gyilkolhattak meg, és temethettek el ilyen helyeken – írja a Wikipedia.

A bizottság adatai szerint 2002-ben még csak 40 ilyen sírt találtak, ám amióta létrejött ez a szervezet, csak 2007 januárjára 512-re nőtt az ismert helyszínek száma. 2009 októberi az utolsó adat, eszerint 581 ilyen sír van a volt jugoszláv tagköztársaság, a mai független Szlovénia területén.

A hvg.hu idén januárban számolt be egy olyan új kutatásról, amelyet A. Sajti Enikő végzett. E vizsgálat azt igyekezett felderíteni, hogy hány vajdasági magyar áldozata lehetett a jugoszláv tisztogatásoknak a második viágháború végén. Sajti legalább ötezerre tette az ártatlanul meggyilkolt vajdasági magyar áldozatok számát – ez a szám még nőhet egyébként -, ami kevesebb a korábban elterjedt negyvenezres becslésnél. Ugyanakkor a történész kizárólag a vajdasági ddokumentumok alapján dolgozott, a Bánátban, Horvátországban és más délvidéki területeken meggyilkolt magyarokra vonatkozó adatokat nem vizsgálta-írja a hvg.hu