LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ
Felsőzsolca Város 2010. évi újjáépítésével kapcsolatosan

A vonatkozó kormányhatározat értelmében a károsultak kárenyhítést kaphatnak az államtól. Az öngondoskodó károsult, további kárenyhítésben részesülhet a különböző biztosító társaságok megítélése szerint.

A támogatásban részesülők vásárolhatnak új lakást vagy házat. Ebben az esetben régi telkük tulajdonukban marad.

Felsőzsolca Város Képviselő-testülete döntésének értelmében – az Újjáépítési Munkacsoport előterjesztése szerint – elkészültek a több szempontot is figyelembe vevő az építhető alapterületet és támogatási összeget tartalmazó kalkulációk. Ezek egyénenként, családonként a károsult ingatlant is figyelembe véve tartalmazzák adataikat. Ezek alapján a támogatási szerződések nagy része megkötésre került és néhány támogatási szerződés kötése még folyamatban van.
A Kós Károly Egyesülés tanácsadó építész irodát működtet (augusztus 23-a óta) a Rendezvények Házának emeleti tárgyaló termében.

A terveztetésnek és építésnek két lehetősége adott:

A) egyéni út
Ez azt jelenti, hogy a támogatott önállóan választ építészt és terveztet házat (ennek költsége a építetőt terheli) és külön keres kivitelezőt. A tervszerinti épületeknek nettó hasznos alapterülete egyező kell legyen a támogatási szerződésben rögzített alapterülettel. A kivitelező meg kell feleljen a Lebonyolító (a Kormánybiztos által megjelölt Kós Károly Egyesülés egyik tagszervezete a Csiky és Társa Kkt.) által ellenőrzött elvárásoknak. Adótartozás nélküli, felelősségbiztosítással rendelkező, megfelelő cégnek kell lennie a kivitelezőnek. Az egyéni út választható hagyományos építési technológia esetén és könnyűszerkezetes építéssel is. A támogatott feladata az építési engedély megszerzése. Kivitelezési szerződés csak jogerős építési engedély birtokában és a Csíky és Társa Kkt. jelenlétében köthető.

B) adaptált terv szerinti építkezés
Az országos főépítész úr által meghirdetett és lebonyolított építészeti tervpályázat 100 tervéből a kijelölt zsűri 50-et választott. Felsőzsolca Város Képviselő-testületének, valamint a tárgyalásban részt vevő kivitelezőknek véleménye alapján a Munkacsoport előbb 22, majd 16 ajánlott tervet választott ki a fenti 50 tervből. A terveztetés ezen útja a 16 ajánlati terv adaptáltatása. Az adaptálandó tervek a Kormány által támogatottak, az adaptálás díját a Kormány által nyújtott támogatás fedezi. Az adaptálásokat a Kós Károly Egyesülés szervezésében hat építész, illetve építész iroda végzi. Az engedélyes terveket kiegészíti a 16 kiviteli terv (építészet, statika, gépészet, elektromosság) költségvetésekkel. Ezen út választása esetén a tervezők elkészítik a szükséges gázterveket is. Kivitelezői szerződést adaptákással tervezett épület esetében a Képviselő-testület döntése alapján az előtárgyalásokat folytatott és kiválasztott nyolc kivitelező társaság köthet.

A támogatási szerződések megkötése után a Csiky és Társa Kkt. elkezdte a kivitelezői munkák lebonyolítását. Kivitelezési szerződés csak jogerős építési engedély birtokában és a Csíky és Társa Kkt. jelenlétében köthető. A pénzügyi lebonyolítás mellett a szigorú műszaki ellenőrzés is ezen szervezet feladata.

Kérjük a kárvallottakat, hogy a fentiek figyelembevételével a Kormány által előírt október 31-i befejezést – saját érdekükben is – tartsák szem előtt.

Felsőzsolca, 2010. szeptember 3.

A Képviselő-testület mai döntése alapján:

Fehér Attila Sáhó Zoltánné Rudolf Mihály Zsigmond László
polgármester jegyző főépítész Kós Károly Egyesülés igazgatója