Formálódik a miskolci CineFest versenyprogramja

A szeptemberi mustra nagyjátékfilmes felhozatala a szervezők ígérete szerint a tavalyinál is erősebb lesz.


Mint azt Muszatics Péter, a rendezvény kommunikációs igazgatója elmondta, a szervezők idén is „nagy dobásra” készülnek. Emlékeztetett arra, hogy tavaly a CineFesten debütált Magyarországon Duncan Jones Holdja és a legsikeresebb bolgár film, a Zift is.

A filmek döntő többsége hazai vagy európai premier lesz. A több mint 550 benevezett film közül pedig a legjobb animációs, dokumentum- és kisjátékfilmeket szeptember 10. és 19. között vetítik a helyi Művészetek Házában. Az előzsűri döntését augusztus közepén hozzák nyilvánosságra.

A szakmai programok kapcsán beszámolt arról, hogy az Oscar-jelölt M. Tóth Géza és az Oscar-díjas Péter és a farkas látványtervezője, Marek Skrobecki vezetésével animációs filmesek tartanak mesterkurzust, ezen kívül láthatnak majd Korda-filmeket (némelyiküket még soha nem játszották Magyarországon), kiállítást – eddig nem látott fotókkal – a kolozsvári filmgyártásról és természetesen koncertek, filmes bulik is lesznek az avasi „retró tévétoronyban”.

„A fókusz változatlan, Miskolcon egyszerre ismerkedhetünk meg a fiatal filmesek legjobb munkáival, és világhírű magyar származású filmesek életművével” – mutatott rá Muszatics Péter.

A Magyar Fesztiválszövetségtől kiváló minősítést nyert Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált az Európai Unió MEDIA Programja és idén először a Visegrádi Alap is támogatja – jegyezte meg a kommunikációs igazgató.