Véleménynyilvánító népszavazást tartanak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen október 3-án, erről döntött a város képviselő-testülete – közölte a hegyaljai település önkormányzata pénteken.

A képviselők elbírálták a Szerencs és Környéke Fejlődéséért Egyesület helyi népszavazási kezdeményezését, és a testület véleménynyilvánító szavazás kiírásáról határozott.
A szavazólapon egy kérdés szerepel: „Fontosabbnak tartja-e a Szerencs hagyományaira épülő iparfejlesztést és az ehhez kapcsolódó munkahelyteremtést, mint a világörökség védőzónájába történő tartozást?”
A népszavazással járó költségek csökkentése érdekében a képviselők úgy döntöttek, hogy a helyhatósági választásokkal egy időben, október 3-án tartják a kérdésben történő véleménynyilvánítást.
A kezdeményezés előzménye: Szerencsen egy befektetői csoport munkahelyteremtéssel járó szalmatüzelésű erőművet kíván építeni, ezt többek között a tokaj-hegyaljai szőlészek, borászok, civil szervezetek ellenzik.
Érveik szerint a világörökség részeként nyilvántartott történelmi borvidéken egy ilyen ipari létesítményt nem szabad felépíteni, a szerencsi önkormányzat azonban azzal is érvel, hogy a városban a legutóbbi évekig cukorgyár működött, amelyet több mint száz évvel ezelőtt építettek.