Különböző európai kultúrák, gyönyörű viseletek és autentikus néptánc jellemezi a következő napokat a Borsod megyei Kazincbarcikán és vonzáskörzetében, ahol tizenötödik alkalommal rendezik meg a Sajóvölgyi Nemzetközi Folklórfesztivált.

A szerdán kezdődő és vasárnapig tartó kulturális rendezvénysorozat idén is igazi csemegéket kínál az érdeklődőknek és a helyi közönségnek. Francia, olasz és görög nemzeti est, illetve táncház várja a résztvevőket az észak-borsodi térség tíz településén – ismertette a részleteket a kazincbarcikai Egressy Béni Művelődési Központ művelődésszervezője.

„Szerdán zenés felvonulással veszi kezdetét a színes fesztivál, ezután táncestek során egy szelet Európát kaphatnak az itt élők ízelítőként” – fogalmazott Harnócz Zsuzsa, hozzátéve, hogy fellép a Morfotikos Syllogos Tirnavos Folk Group Görögországból, a Madonna del Piano Folk Dance Group Olaszországból és a francia Troubadours du Mont Royal Groupe Folklore is előadást, tánceset tart. Emellett a helyi Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Néptánc Tanszaka, valamint a Galagonya Citerazenekar szórakoztatja majd a közönséget.

Arról is beszámolt, hogy a XV. Sajóvölgyi Nemzetközi Folklórfesztivál programjait Kazincbarcika mellett Sajószentpéteren, Múcsonyban, Edelényben, Sajóbábonyban, Berentén, Vadnán, Bánhorvátiban, Nagybarcán és Sajókazán is élvezhetik az érdeklődők.

Mint mondta, a szerdai nyitó gálaesten és felvonuláson, a kazincbarcikai főutcán valamennyi együttes közreműködik majd. Az augusztus 8-ig tartó folklórfesztivál pedig a Folk Error élő koncertjével zárul.