Miskolc, Felsőzsolca – Bár a májusi, katasztrofális mennyiségű víz már levonult, a „büdös” megmaradt: valószínűleg építési törmelékre húzták fel az áruházakat a Sajó partján.

Felmerült a gyanú, hogy veszélyes hulladékot is tartalmazó bontási törmelékekkel töltötték fel a Sajó árterében épült bevásárlóközpont alatt a talajt – nyilatkozta a Népszavának a környezetvédelmi államtitkár. Illés Zoltán átfogó vizsgálatot ígért.
Hogy bebizonyosodjon, valóban került-e veszélyes hulladék az áruházak alá, az államtitkár mintavételezést is elrendelt az ügyben.

Egy vétkes feje már lehullott

Mint ismeretes, az államtitkár a napokban menesztette Pintér Istvánt, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetőjét. A politikus az árvíz sújtotta Felsőzsolca határában az elmondta: a felügyelőség új megbízott vezetőjétől, Kopácsi Évától, aki a szervezetnél dolgozott eddig is, azt várja, hogy árvízi területre ne adjanak ki engedélyt építkezésre, mint korábban. Illés hozzátette: utasította az új vezetőt, hogy az összes zűrös ügyet vizsgálja felül, és nem csak az árvízzel kapcsolatos ügyeket, hanem mindazokat, amelyek szakmailag vitathatók.