Újra Kriza – a sértődött ember visszatér borsod.blog.hu

Tökéletes választásnak tartja Zsiga Marcell önkormányzati képviselő a hétvégén bemutatott Kriza Ákost, a Fidesz miskolci polgármester-jelöltjét. Tudomásunk szerint az MSZP is a tökéletes jelöltnek tartja – de a saját szemszögéből. Kriza megtestesíti a Fidesz kettészakadását és jelenlegi skizofrén állapotát, míg a másik jelölt, a Miskolcért már eddig is sokat tevő Bihall Tamás nem kért a bábpolgármesteri megaláztatásból és a kézivezérlésből 

Érdekes a helyzet a miskolci Fideszben, hiszen mindenkit kirúgtak (feloszlatták a miskolci Fideszt), s egyelőre csak a 2006-os polgármester-jelölt maradt a régi versenyző. Kriza megosztja a helyi narancsosokat

, sokan közülük szívesebben indították volna inkább Bihall Tamást, a Borsodi Kereskedelmi és Iparkamara elnökét Káli Sándor ellenfeleként. Szondáztatták a közvéleményt Garamvölgyi Attila indítása kapcsán is, az ő nevét is bedobták pár hónapja. De a budapesti pártközpont lecsapott, és ők döntötték el, hogy mi legyen. Pár hete közölték a helyiekkel a döntést.

Az nem meglepő, hogy most mindenki fél szemmel a másikat nézi a helyi narancsosoknál, méregetve, hogy ő most jó elvtárs, vagy rossz elvtárs és hány évet kapott Orbán Viktortól. Mint közismert, öt góré két évig párttag se lehet, nemhogy akárki. A legfőbb érv egyébként Bihall mellett az volt, hogy tekintélyes szakember, akinek a munkahelyteremtés lehet az egyik fő feladata, míg a másik fél úgy gondolta, hogy eddig se volt túl sikeres munkahelyteremtő a BOKIK elnökeként. Biztos, ami biztos, Krizáék lenyúlták a Bihall-vonaltól ezt a munkahelyteremtősdit: Ákos bácsi bemutatkozásakor kinyilatkoztatta, hogy ő bizony munkahelyeket teremtene. Na bumm, nem mondott ezzel újat, 1990 óta ez az egyik polgármester-jelölti sztárszlogen, isten hozta, hát hol volt eddig? A miskolci MÁV-rendelőt vezette egyébként, értesüléseink szerint nem is rosszul.

Érdekesség, hogy 2006-ban is Kriza volt az MSZP-s Káli Sándor ellenfele, s miután Káli Sándor legyőzte, önkormányzati képviselő lett (Az Index cikke szerint 2006-ban MDF-es volt a Fidesz jelöltje. Most úgy tudjuk, KDNP-s, bár leginkább fideszesnek tűnik, de ezt náluk sosem lehet tudni.), majd néhány hét után kimaradt a testületi ülésekről, úgy tudjuk, betegsége miatt. Meggyógyult, de mégsem tért vissza a városi közgyűlésbe, a nemrég napvilágot látott egyik vélemény szerint azért, mert nem értett egyet a miskolci Fidesz politizálásával. A Borsodblog úgy értesült, hogy rosszabbul esett neki az, hogy a bukás után szeretett volna Szabolcs megyében kórházigazgató lenni, de a fideszes többségű megyei önkormányzat végül más mellett tette le a voksát és ekkor megsértődött, s kivonult a politikából. A Bihall-vonal is próbálta magyarázni a párt budapesti vezetésének, miszerint jobb lenne egy olyan fideszes polgármester, aki tett is már valamit Miskolcért, mint egy olyan műanyag politikus, aki csak 4 évente jön, mint a futball VB, és eljátssza a nagy városvezetőt.

A meccs végül ott dőlt el Kriza javára, hogy Bihall visszalépett a polgármester-jelöltségtől, mivel egy alkalommal, amikor a város esetleges irányításáról beszéltek, közölték vele a fideszes illetékesek, hogy neki majd többnyire csak reprezentálnia kell majd, az alpolgármesterek majd dolgoznak helyette is. Kösz, nem – mondta Bihall és így maradt Kriza a régi-új jelölt, de sok helyi fideszest még így is győzködni kellett, mert ez nem tetszett nekik. A Borsodblog úgy tudja, az egyik érv az volt ellene, hogy állítólag egy kis tulajdonrésze volt abban a Széchenyi utcai házban, amely csak „stukkós ház”-ként vonult be a hírekbe, miután a rossz állagú épületről egy lezuhanó kőtömb agyonütött egy embert. Érdekesség, hogy az áldozat családját Szinay Attila ügyvéd, a Fidesz városi elnöke képviselte az ezután sorra kerülő jogi ügyben. Erre mondják, hogy pikáns!

Ami a bemutatkozást illeti, nem volt csúsztatásoktól mentes. Olyanokat mondott például, hogy „kiemelt jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a város a következő években végre fejlődési pályára álljon”. Ahhoz képest, hogy a miskolciak pontosan tudják, hogy az elmúlt 8 évben éppen a Káli-féle garnitúra mozdította ki Miskolcot az alvó tespedésből a 11 évnyi sikertelen és Miskolcot Debrecen és Győr mögé helyező Fidesz-KDNP-s városvezetés után, és adott lendületet a városnak, elég érdekes bemutatkozás, különösen annak tudatában, hogy éppen zajlik a város villamosvonalának 40 milliárdos rekonstrukciója, amit a Fidesz eredetileg leállított volna. Ha teheti. De még érhetik a várost meglepetések, hiszen azt tervezték, hogy péntekig nyilvánosságra hozza a Fidesz-kormány, hogy milyen beruházásokat, EU-projekteket állít le, s mi úgy tudjuk, több miskolci projekt is, így a Szent István tér és a Selyemréti strand könnyen bajba kerülhet, de a halállista – bár álítólag kész – mi úgy tudjuk, hogy még rendkívül képlékeny.

Krizáék bejelentették, hogy „Fontos nekünk” címmel konzultáció-sorozatot indítanak, elég szerencsétlen szlogen, mert a miskolci népi szájhagyomány szerint ezeken mi másról, mint a sok pénzről lesz szó.