Veszélyben vannak a már felvett uniós hitelek is
A legjobb lenne ismét tárgyalni a metrókocsikról?

A szakszervezeti vezető szerint újra kellene tárgyalni a metrókocsik ügyét a Alstommal. Tarlós István is úgy látja, a szerződés és az eddig felvett uniós pénz is veszélybe kerülhet.

A magyar hatóság nem adott típusengedélyt a francia Alstom cég által gyártott metrókocsinak.

Ha a műszaki problémát le akarjuk egyszerűsíteni, a relé okozza a problémát. A szigorú magyar szabványok szerint ugyanis két, egymástól független fékrendszer kell a metrókocsikba. Vagyis még egy közös csavar sem lehet bennük. Márpedig a francia Alstom cég kocsijainak fékrendszereiben ugyanaz a relé van – tudta meg az MR1-Kossuth rádió.

A Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke úgy tudja, hogy Dubaiban ilyen, közös relét használó fékrendszerrel futnak a francia metrókocsik. Gulyás Attila szakszervezeti vezetőt szerint áthidaló megoldást kellene találni. „Az lenne a legjobb, ha újratárgyalnák az Alstommal ezt a problémát, és találnának áthidaló megoldásokat a fékszabvány problémájára. Tehát vagy módosítaná az Alstom ezt a szerkezetet, vagy esetleg átmeneti engedélyt kapna a szerelvény, mert rengeteg pénzbe, energiába került már idáig is. Nem valószínű, hogy gazdaságilag megérné, hogy mindent kidobjanak az ablakon, és előlről kezdődjön az egész.

Tarlós István fideszes frakcióvezető, főpolgármester-jelölt arról nem akar találgatni, milyen perekkel kell szembenézni, de a szerződések szerinte is veszélybe kerültek, sőt, az eddig felvett uniós pénz is.

„Miért kellett ezekre a szerelvényekre ötven százaléknyi előleget, körülbelül 30 milliárdot, teljesítmény nélkül kifizetni? És hogy van az, hogy tavaly októberben mind a 37 szerelvénynek itt kellett volna lennie, és most se tart a dolog sehol?”

Egyébként több bonyodalomra is lehet még számítani: ugyanis a Siemens a biztonsági berendezéseket a francia metrókocsikhoz készítette. Vagyis ez a munka is felesleges lenne, ha mégsem az Alstom szállítaná a metrót.