A mediterrán országban még mindig sztrájkolnak a fuvarozók, a legfontosabb helyekre a hadsereg szállítja a benzint, és a nagyobb városokban is kapható már üzemanyag. A tartálykocsikat fegyveresek kísérik, nehogy megtámadják őket. Sok turista egyszerűen csak otthagyta bérautóját, ahol kifogyott belőle a benzin.

A görög hatóságok szombaton sem tudták helyreállítani az ország üzemanyag ellátását. A kormány hiába fenyegette meg büntetéssel és az engedélyek bevonásával a fuvarozókat, azok továbbra sem hajlandóak üzemanyagot szállítani.

A gondok enyhítésére már a hadsereget is bevetették: a katonai járművek viszik a legfontosabb helyekre, a kórházakba, erőművekbe és a repülőterekre az üzemanyagot. Az üzemanyag-forgalmazó vállalatok kamionjai is útnak indultak, így a nagyobb városokban már lehet üzemanyagot kapni.

A görög Benzinkút Tulajdonosok Szövetségének vezetője úgy vélte: ha a hétvégén sikerül a tartálykocsikat megtölteni és útnak indítani, akkor hétfőre rendeződhet a helyzet a kutakon.

A tartálykocsikat egyébként rendőrök kísérik, nehogy a sztrájkolók megtámadják. A minap öten, köztük rendőrök sérültek meg, amikor a tüntetők és a hatóság összecsapott.

A legtöbb görög szigeten azonban továbbra sincs benzin. A turisták egy része egyszerűen hátrahagyta a bérelt autókat, mivel nem tudták megtankolni.

Görögország északi részén a szomszédos államokba, Bulgáriába, Macedóniába és Albániába járnak tankolni az autósok. A Blic című szerb lap arról is beszámolt, hogy egy görög tengerparton rekedt szerb családnak egy turistabusz sofőrjével küldtek benzint, hogy hazaindulhassanak.

A fuvarozók hatodik napja sztrájkolnak. Azért szüntették be a munkát, mert ellenzik, hogy a kormány a verseny fokozása érdekében könnyebb feltélekkel engedjen a piacra kamionosokat.

A sztrájk érzékenyen érinti a görög gazdaságot. A bevételek ötödét az idegenforgalom adja, és amíg ilyen bizonytalan a helyzet, sokan inkább útnak sem indulnak.

Pedig a külföldiek pénzére égető szüksége van a recesszióval küzdő görög gazdaságnak, amelynek a kormányzati megszorításokkal is meg kell küzdenie. Ráadásul most van a csúcsszezon, amely augusztus 15-ig tart.

De nem csak a turizmus szenvedi meg a benzinhiányt: a zöldség- és gyümölcsterjesztők is zúgolódnak. Most van a barackszüret ideje, és az üzemanyaghiány miatt csúszik a betakarítás, illetve nem tudják eljuttatni a feldolgozóüzemekbe sem a gyümölcsöt.