A bűnözés és az utcai erőszak ellen meghirdetett küzdelem jegyében Nicolas Sarkozy konzervatív francia elnök szerdán elrendelte a romák és nomádok több száz illegális táborának felszámolását.

Sarkozy szintén utasítást adott azoknak a Bulgáriából és Romániából érkezett romáknak a „szinte azonnali” kitoloncolására, akik bűncselekményt követnek el. A francia elnök a hivatala által kiadott közleményben jelentette be a fenti intézkedéseket, miután „az egyes nomádok és cigányok viselkedése által okozta problémákról” tanácskozott minisztereivel és rendőri vezetőkkel.

Sarkozy a közleményben azt is megígérte, hogy az év végéig új jogszabályt alkotnak, megkönnyítve a biztonsági okokból végrehajtandó kitoloncolásokat. Franciaországból csak tavaly tízezer romát toloncoltak ki. Brice Hortefeux belügyminiszter a tanácskozás után közölte, három hónapon belül felszámolják az országszerte létesített illegális táborok felét. Az érintett létesítmények számát Hortefeux mintegy háromszázban jelölte meg.

Sarkozy a múlt héten „hadat üzent a zavargásoknak”. Az előző héten ugyanis utcai zavargások törtek ki a párizsi Saint Aignanban, miután a rendőrök üldözés közben agyonlőttek egy 22 éves roma férfit. Luigi Duquenet egy kaszinó kirablását követően autójával a főváros Loire-de-Cher körzetében elmenekült egy rendőrségi ellenőrzés elől, de a rendőrök nyomába szegődtek és lelőtték. A halálesetet követően a környéken utcai zavargások kezdődtek, félszáz ember megtámadta a rendőrség épületét. A tüntetők autókat gyújtottak fel, rendőrökre lőttek, utcai jelzőlámpákat, berendezéseket tettek tönkre, egy villamost és egy pékséget is megrongáltak.

Emberi jogi szervezetek már bírálták Sarkozy megjegyzéseit és a szerdai tanácskozást, mondván: félő, hogy a francia elnök megbélyegzett egy régi hagyományokkal rendelkező társadalmi csoportot. Franciaországban a nomádok kifejezés alatt különböző roma közösségeket értenek, köztük a Balkánról – főleg Romániából – származó cigányokat. A nomádok 400 ezren vannak, 95 százalékuk francia állampolgár. A kifejezetten romáknak nevezettek pedig 15 ezres – egyre szaporodó – közösséget alkotnak.