Az üzemanyag-szállító teherautósofőrök azért sztrájkolnak, mert a kormány liberalizálni akarja az üzemanyag-szállítást a gazdasági reform keretében

, amelyet az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap kényszerít az országra a hitelprogram feltételeként. Az üzemanyag-szállításra nagyon szigorú szabályok vonatkoznak. A hatóságok évtizedek óta nem adtak ki új engedélyt erre a tevékenységre, ezért a sofőrök egymás között adják-veszik az engedélyeket. Azzal, hogy a kormány liberalizálja az engedélykiadást, semmivé válik a sofőrök befektetése, akik akár 150 ezer eurót is költhettek a vállalkozási engedély megszerzésére.

Kovács Márta, aki a görögországi Tolo városában nyaral családjával, telefonon azt mondta: kedden az athéni magyar konzulátushoz fordultak segítségért, de azt válaszolták, hogy nem adnak pénzt. Közölte: pénzkérésről szó sem volt, nekik csak harminc liter benzinre van szükségük, amivel haza tudnának jönni. Hozzátette: egy barátnőjük Magyarországon a Külügyminisztériumot is felkereste, de ott is csak azt mondták, hogy utaljanak ki a családnak pénzt. Nekik nem pénz kell, hanem haza szeretnének jönni – hangsúlyozta Kovács Márta, aki szerint az volna a megoldás, hogy valaki pénzért adna nekik benzint. Az autójukat nem akarják otthagyni, de szállásuk csak szombatig van, és a nyaralásra szánt pénzük is csak addig elég.

A pórul járt család hiányolja a hivatalos tájékoztatást. Nekik például egy idegenvezető mondta hétfőn, hogy gyorsan menjenek el tankolni, de mire eljutottak volna addig, már bezártak a benzinkutak, és azóta is országszerte zárva tartanak – mondta Kovács Márta. Hozzátette: az az utazási iroda is, amely az útjukat szervezte, tőlük szerzett tudomást a sztrájkról. Csütörtökön azt az információt kapták, hogy a görög kormány ultimátumot adott a sofőröknek: ha nem állnak munkába, kirúgják őket. Ennek ellenére ők továbbra sem látják a sztrájk végét – tette hozz Kovács Márta. Hozzátette: kártérítést fognak követelni Görögországtól, mivel elfogadhatatlannak tartják, hogy korlátozzák őket személyes szabadságukban.

Kaizinger Tibor athéni magyar konzul elmondta, hogy a főszezon miatt nagyon sok magyar turista van most az országban, de tudomásuk szerint az üzemanyaghiány miatt senki nem került komoly veszélybe. Nagyon sokan kérnek tőlük segítséget, de a konzulátus azt tudja tanácsolni, hogy akinek sürgős, repülővel térjen haza, vagy várja ki a sztrájk végét. Benzint a konzulátus sem tud adni – mondta. Hozzátette: nem lehetetlen tankolni, mert néhány benzinkút nyitva van, de több órát kell várakozni és az sem biztos, hogy engedik teletankolni az autót. Elmondta azt is, hogy Görögország több nagyvárosában a helyiek nem vehetnek dízelüzemű járművet, ezért kisebb a kereslet a gázolaj iránt, vagyis ahhoz sokkal könnyebb hozzájutni. A konzul azt kérte a Görögországba autóval utazóktól, hogy ha lehet, akkor a határ előtt tankoljanak, és figyeljék a híreket. Információik szerint a sztrájk néhány napon belül befejeződik, de utána még egy napra szükség van, hogy a kutakat feltöltsék. A Külügyminisztérium honlapján minden szükséges információ megtalálható – tette hozzá.