Megszületett az első ítélet az ENSZ felügyelet alatt működő nemzetközi bíróságon, ahol a vörös khmerek rémuralmáért felelős vezetők felelnek az ország tönkretételéért.

Phnompenben több száz kambodzsai jelenlétében hétfőn ítéletet hirdettek a vörös khmerek hírhedt börtönének egykori parancsnoka perében. A 68 éves Kaing Guek Eav – más néven Duch – eddig tíz évet töltött börtönben, a vád korábban 40 év szabadságvesztés kiszabását kérte (Kambodzsában nincs halálbüntetés). A bíróság hétfői itéletében 35 év börtönt adott, jelentette a Reuters. Az ítélethirdetést élőben közvetítette a kambodzsai tévé, az ország éttermeiben, kávézóiban ezrek gyűltek össze a készülékek előtt, hogy figyelemmel kísérjék a tárgyalást.

Duchot emberiesség elleni bűntettekben, kínzásban és emberölésben találták bűnösnek, nagy valószínűséggel élete végéig rácsok mögött marad. A Pol Pot vezette maoista vörös khmerek 1975-től 1979-ig tartó kambodzsai rémuralma alatt a hírhedt S-21 jelű, lényegében kínzóközpontként működő phnompeni börtön parancsnoka volt.

Az ENSZ által támogatott törvényszék több mint nyolc hónapon – 77 tárgyalási napon – át tárgyalta Duch ügyét, aki elismerte, hogy ő irányította a titkos Toul Sleng börtönt, amelyben a vörös khmerek legveszélyesebb ellenségeiket gyűjtötték be. Több mint 14 ezer embert öltek meg itt Duch vezetése és felügyelete alatt.

A Tuol Slengben az áldozatok többségét addig kínozták, míg el nem ismerték az ellenük kreált vádakat, többnyire azt, hogy a CIA-nak kémkedtek. Ezután halálra verték és eltemették őket a fővároshoz tartozó földeken. A Tuol Slengben (khmer nyelven a név jelentése: a Mérgező Fák Dombja) ma a vörös khmerek rémtetteit bemutató múzeum működik, celláiban, termeiben az itt fogva tartott, megkínzott és megölt tizenötezer áldozatra – köztük nőkre és gyerekekre – emlékeztetnek a foglyok fotói és a földi maradványai.

A perben elhangzott tanúvallomások szerint az őrök fémrudakkal ütlegelték a foglyokat, elektromos áramot vezettek a testükbe, csaknem halálra éheztették, megerőszakolták őket, egyes foglyokat pedig arra kényszerítettek, hogy megegyék a saját ürüléküket.

A vád szerint Duch börtönparancsnokként széles körű döntési szabadságot élvezett, és semmit sem tett azért, hogy leállítsa a foglyok kínzását. Vallomása szerint ő azonban csak parancsot teljesített.
Szembenézés a múlttal

A per 2009 február 17-én kezdődött a kambodzsai fővárosban, harminc évvel Pol Pot rémuralmának vége után. 1975 és 1979 között a nyolcmilliós dél-ázsiai ország lakosságának egyharmadát, óvatos becslések szerint is 1,7 millió embert küldtek a halálba az agrárparaszti kommunista utópia létrehozásán dolgozó vörös khmerek.

A vegyes összetételű, belföldi és külföldi bírákból, ügyészekből és védői karból álló rendkívüli törvényszék egy évtizedes huzavona után, 2006-ban állhatott fel, miután az ENSZ és a kambodzsai kormány megállapodott a népirtás felelőseinek nemzetközi bíróság elé állításában.

Duchon kívül négy másik – inkább politikai feladatot ellátó – egykori vörös khmer vezetőt helyeztek vád alá: Khieu Samphan volt államfőt, Nuon Cheát, a rendszer főideológusát, Ieng Sary volt külügyminisztert és feleségét, Ieng Thirith egykori szociális minisztert. Mivel következetesen tagadják az ellenük felhozott vádakat, az ő majdani perükben a most elítélt Duch lehet az egyik koronatanú.