A vis maior alapból a jogszabályok szerint járó támogatási előleg teljes összegét mielőbb bocsássák a felsőzsolcai önkormányzat rendelkezésére – javasolja Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa , aki a borsodi településről érkezett panaszok nyomán helyszíni vizsgálatot indított.

Megfelelően segíti-e a súlyos károk helyreállítását a helyi, területi és központi szervek munkája, az eljárásuk során elvárt együttműködés, a jogi környezet – ezekre a kérdésekre kereste többek között a választ az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, aki a panaszok nyomán rendelt el helyszíni vizsgálatot az árvíz-sújtotta borsodi városban, Felsőzsolcán.

Szabó Máté munkatársai 2010. július 14-én jártak Felsőzsolcán, ahol részletes tájékoztatást kértek a város polgármesterétől, jegyzőjétől, illetve a polgármesteri hivatal munkatársaitól, valamint bekérték a helyzettel összefüggő önkormányzati rendeleteket, határozatokat és más okiratokat – emlékeztet az Országyűlési Biztos Hivatalának közleménye. A vizsgálat kiterjedt az adományok kezelésére, a hajlék nélkül maradt lakosok elhelyezésére, az átmeneti segélyek folyósítására, az épületek bontásával kapcsolatos önkormányzati eljárásokra, valamint a lakosság tájékoztatására.