19 halott és 350 sebesült a Love Parade-en

1590933_b084d48247b0923e4b44a2e5267c97bb_l1590941_27e2d9f4450dc70a1a10423afef77cf2_l

A szombat esti bejelentést korrigálva a városvezetés vasárnap reggel azt közölte, hogy a halottak száma 19, a sebesülteké 350

. A duisburgi rendőrfőnök vasárnapi sajtótájékoztatója szerint a halálos áldozatok között legalább négy külföldi – egy-egy holland, olasz, ausztrál és kínai – van, de három holttestet még nem azonosítottak.

A körbekerített területnél az emberáradat összesűrűsödött, egyesek már vissza akartak fordulni. Az aluljáró szűknek bizonyult, nem lehetett se előre, se hátra menni. A hazafelé, illetve a rendezvényre tartó emberek körében pánik, dulakodás tört ki, egymást taposták. A mentősök a nagy tömegben nehezen tudtak eljutni a sérültekhez.

Hasonló eset még nem fordult elő az 1989 óta tartó Love Parade-rendezvények történetében. A katasztrófa rendkívüli módon megrázta Németországot, az ország vezető politikusai, Christian Wulff államfővel és Angela Merkel kancellárral az élen együttérzésüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak, és az ügy haladéktalan kivizsgálását, a felelősség teljes feltárását követelték. Duisburg városának polgármestere nyilvánosan kért bocsánatot a történtekért, és alapos vizsgálatot ígért. „Mély szomorúságát” hangoztatta a tragédia miatt a német származású XVI. Benedek pápa is.

Az első értékelések szerint a szervezők, illetve a rendőrök részéről súlyos hiányosságok történtek, a rendezvény biztonsági feltételei elégtelenek voltak. Több szakértő is annak a nézetnek adott hangot, hogy a fesztivált eleve nem lehetett volna megrendezni az egykori teherpályaudvar melletti, viszonylag kis területen, az pedig egyenesen megengedhetetlennek számított, hogy a helyszínre történő be-, illetve kijutás egyetlen tényleges útját egy szűk alagút jelentette.