ITT A CINECLASSICS: FÓKUSZBAN AZ ISMERETLEN KORDA

CINEFEST – MISKOLCI NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL – 2010. szeptember 10-19.

 A miskolci CineFest évek óta foglalkozik filmtörténeti témákkal: a fiatal filmesek legjobb, új utakat mutató műveinek bemutatásával párhuzamosan fontosnak tartja a gazdag magyar filmes örökség népszerűsítését is.

Számos olyan magyar származású és világhírű, de nálunk méltatlanul ismeretlen alkotó van, akik életműve még felfedezésre vár.

Tavaly Miskolcon Emeric Pressburger volt a fókuszban, a miskolci születésű Oscar-díjas brit-magyar forgatókönyvíró-rendezőre többek között Oscar-díjas unokája, Kevin Macdonald emlékezett.

A fesztivál 2010-től filmtörténeti programjait CineClassics néven fogja össze, a program több konferenciából, kiállításokból, filmvetítésekből áll majd.

Szeptember 17-én a méltatlanul legkevésbé ismert Kordát, Zoltánt mutatja be nemzetközi konferencia, többek között a neves brit filmtörténész, Charles Drazin, Korda Zoltán fia, David Korda és Takács Ferenc részvételével. A tervek szerint a programban szerepel A négy toll (The Four Feathers) című, Magyarországon nagyon ritkán látható brit klasszikus is, Ralph Richardson főszereplésével. A Filmvilág szeptemberi száma tematikus blokkban foglalkozik Korda Zoltánnal.

A CineClassics keretében lesz még Korda filmplakát-kiállítás, láthatunk Bécsben készült Korda Sándor- és Kertész Mihály-némafilmeket (köztük olyanokat, melyeket még soha nem mutattak be Magyarországon!), kiállítást – nemrég előkerült fotókkal – a kolozsvári némafilmgyártásról, ehhez kapcsolódóan pedig filmiskolás workshopon forgatnak újra egy elveszett kolozsvári Korda-filmet.

A részletes program  augusztus közepétől tölthető le.

CINEFEST – MISKOLCI NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL
CINEFEST – MISKOLC INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

www.cinefest.hu

2010. szeptember 10-19. / 10-19 September, 2010