Jeruzsálemben 18 hónap börtönre ítéltek egy palesztinai férfit, aki zsidónak adta ki magát és szexuális kapcsolatot létesített egy izraeli nővel. Amikor a nő megtudta, hogy arab a szexpartner, feljelentette.

Visszamenőleg is lehet önkéntes szexuális kapcsolatot nemi erőszaknak minősíteni az izraeli igazságszolgáltatás szerint, ha a megtévesztés eszközével élve csalja valaki áldozatát az ágyba, méghozzá olyan kényes kérdésben, mint a vallás. Ez történt Izraelben 2008-ban, amikor a 30 éves nő találkozott a férfival. Az illető ugyanis egyedülálló zsidónak adta ki magát, aki barátnőt keres. A nő beadta a derekát, és a szexnek sem állt ellen, később kiderült azonban, hogy a szeretője arab és nem mellesleg családja is van. A felháborodott zsidó nő feljelentette az arab csalót.

A Haaretz napilap mai számában tudósítanak a bíróság ítéletéről: 18 hónap letöltendő börtönbüntetés, 30 hónap felfüggesztett szabadságvesztés, továbbá kártérítési kötelezettség a jussa az „erőszakolónak”. A bírók maguk is megfogalmazták, hogy nem a klasszikus nemi erőszak bűntettéről van szó, mégis elég súlyos a cselekedet ahhoz, hogy indokolt legyen a szigorú büntetés.

Nem egyedi az eset: több országban, például az USA-ban is megbüntethetik azt, aki hamis identitással létesít szexuális kapcsolatot.