Miskolci Fideszes összeesküvés elméletek

(Juga György)A miskolci Fidesz szervezet feloszlatásáról szóló hírek már a választások előtt hallhatók voltak a városban, sőt közszájon forogtak, hogy kik azok a nem kívánatos mai vezetők akik ha egy tagrevízió után, ismét jelentkeznének, még mezei párttagok sem lehetnek a szervezetben  . Sőt hány évet kell várniuk az ismételt belépésre ha még nem ment el a kedvük az egésztől. Két héttel a párt vezetésnek szóló értesítés után a tagság is megkapta a levelet a legnagyobb létszámú vidéki szervezet feloszlatásáról. A miskolci szervezetből kiszivárgó hírek szerint kapásból megkontrázhatóak a feloszlatás indokai és látszik, hogy az volt a cél, hogy leválasszák a szervezetről azokat a helyben jól ismert politikusokat aki 1989-ben megalapították helyben a Fideszt, illetve a 90-es évek legelején csatlakoztak a párthoz és gyakran fogalmaztak meg ellenvéleményeket a központi direktívákkal kapcsolatban  .  Ha helyben dőltek volna a képviselői jelölések, biztos, a négy miskolci Fideszes képviselőből legalább kettőt másképpen hívnak mint most, kommentálta a történetet egy miskolci fiatal demokrata azzal kapcsolatban, hogy milyen jellegű viták előzték meg a választásokat. A hírek szerint Csöbör Katalin és Nagy Kálmán jelölésével kapcsolatban oszlott meg a tagság véleménye, de a végső döntés után már mindenki teljes gőzzel a dolgozott a jelöltek megválasztásán. 
A legnagyobb meglepetést a B.-A.-Z. megyei közgyűlés első emberének az egyéni körzetében háromszor is jeleskedő, a hírek szerint a Fidesz legmagasabb köreibe is bejáratos Ódor Ferencnek lecserélés okozott. Jellemző a bénult helyzetre, hogy azzal kapcsolatban, hogy miért éppen a legöregebb Fideszesek által sem ismert, fiatal Mengyi Roland kapott ismeretlen körülmények között jelölést a megyei közgyűlés élére, ezzel kapcsolatban még pletykák sincsenek.
Ódor bukásával kapcsolatban a legtöbbször az hangzott el, nem hivatalosan, hogy túlságosan sokáig támogatta az edelényi Molnár Oszkárt. A Fidesz miskolci polgármester jelöltje az erélyi költő, néprajzkutató Kriza János leszármazottja, az Erdélyből a 90-es évek elején áttelepült Kriza Ákos orvos aki egy kisebb egészségügyi intézményt irányít a városban és aki a hírek szerint bírja a budapesti pártvezetés bizalmát, helyi Fidesz körökben viszont éppen a szervezet feloszlatás miatt sokan bizalmatlanok vele szembe. 
Kriza négy évvel ezelőtt már indult a városban a polgármesteri címért, de mostani ellenfelével a szocialista Káli Sándorral szembe viszont alul maradt. Most viszont fordíthat, mert a két ciklust maga mögött tudható Káli esélyei napról napra csökkennek, a fél évente szinte menetrend szerint felbukkanó országos visszhangot kiváltó botrányok miatt, amelyekről nem is mindig teljes mértékben a városvezetés tehet, de mindig ők jönnek belőle rosszul. Legutoljára a Felsőzsolcai árvízi pusztítás nyomán vizsgálják a hatóságok a miskolci önkormányzat felelősségét amiatt, hogy ártéren adtak építési engedélyt bevásárló központoknak. A kiszivárgó hírek szerint a Jobbik meggyezett a Fidessszel, hogy nem indít polgármester-jelöltet Miskolcon így nem forgácsolódnak szét a jobboldali szavazók voksai ami az egyedüli esély lett volna a hagyományosan baloldalinak számító Miskolcon, de a most itt is gyengélkedő szocialisták számára.