A világ legkisebb embere, Pityu a késdobáló is indul a januári Budapest-Bamakon

Budapest. 2010. Július 20. – A világ legalacsonyabb embere Tóth „Pityu” István sofőrként vág neki a világ legnagyobb amatőr rallyjának, a Budapest-Bamakonak januárban

. Hivatalosan a világ legkisebb embereként jegyzett, 65 centiméteres cirkuszi artista 130 centis navigátorával, Feleki Istvánnal, ma délután hivatalosan is leadta nevezését a 2011-es Budapest-Bamakora. Pityu civilben késdobáló, műkorcsolyázó és egyensúlyozó művész, míg navigátora profi bohóc.
„Számomra minél őrültebb egy kihívás, annál izgalmasabb” – mondta Pityu, aki nemrégiben az egyfolytában vezetés világrekordját döntötte meg. Akkor 34 órán keresztül vezetett körbe-körbe a kiskunlacházi repülőtéren, a Guinness könyv ellenőrei előtt. „A Budapest-Bamako sem lesz egyszerű feladat, de célunk, hogy teljesítsük a 9000 km-es távot” – mondta a kisméretű artista, aki most először jár majd Afrikában.
Pityu egy különlegesen átépített járművel vág majd neki a szaharai maraton rallynak. A kis termete miatt meghosszabbított pedálokkal és jelentősen megemelt ülésekkel bír majd az autó. „Még nem tudjuk, hogy milyen autóval indulunk. Ez nagyban függ attól is, hogy milyen szponzorokat tudhatunk majd magunk mellett.”- tette hozzá Pityu.
Egy dolog már bizonyos. A két kisembert a nagy kalandján elkíséri majd egy hordozható cirkuszi porond is. Afrika legeldugottabb falvaiban ingyen előadásokkal szórakoztatják majd a gyerekeket. A „Bamako Flying Circus” spontán műsoraiban Pityu késdobáló számokkal, egyensúlyozó mutatványokkal és bohóc tréfákkal szórakoztatja majd azokat a gyerekeket, akik cirkuszról még hírből sem hallottak. „A mi karitatív feladatunk ezen a jótékonysági rallyn, hogy mosolyt varázsoljunk a helyiek arcára” – mondta a 65 centis Pityu, akinek az élete a szórakoztatás.
A törpe méretű tereprally csapat tagjai verseny kategóriában indulnak majd a 9 országon áthaladó flúgos futamon. „Célunk nem feltétlenül, hogy megnyerjük a versenyt, de azért a legjobb 10-ben szeretnénk ott lenni” – mondta Pityu. „A Budapest-Bamako minden évben az őrült kalandorok és a furcsábbnál furcsább személyes kihívások örömünnepe” – mondta Szabó Gál András az esemény alapítója. „Ha sikerül teljesíteniük a távot, Pityuék teljesítménye mindenképp világszenzációnak számít majd.” – tette hozzá a volt rádiós.
A Budapest-Bamako 2011. január 15-én rajtol Budapestről, majd 15 napnyi szaharai és szavannai autózás után érkezik meg a nyugat-afrikai Mali fővárosába, Bamakoba.