***

Bővül a jövő közép- és kelet-európai értelmiségének regionális hálózata

8 év alatt több mint 360 közép- és kelet-európai tehetség alapozta meg jövőjét a GE Foundation Scholar-Leaders ösztöndíjának köszönhetően

Budapest, 2010. július 6. – A GE Foundation és az Institute of International Education (IIE; Nemzetközi Oktatási Intézet) közös szervezésében idén újabb 57 fővel bővült a GE Foundation Scholar-Leaders Programban részt vevő közép- és kelet-európai ösztöndíjasok tábora. Az elmúlt nyolc évben a program több mint 360 cseh, szlovák, lengyel, magyar és román egyetemista számára tette lehetővé vezetői képességeik fejlesztését és egy regionális kapcsolati hálózat kialakítását. Az idén ösztöndíjat nyert diákok a GE Foundation Scholar-Leaders Program három napos budapesti regionális nyári szemináriumán lehetőséget kaptak szakmai tudásuk és kapcsolati tőkéjük bővítésére is. A kezdeményezés keretében a szemináriumon első alkalommal vehettek részt a GE Foundation Nyíló világ középiskolás tehetséggondozó program hajdúböszörményi, kisvárdai és ózdi csoportjának legjobban teljesítő diákjai is.

A regionális nyári szemináriumi program első napját a GE Lighting regionális központjában kezdték meg az ösztöndíjasok. A számukra rendezett interaktív előadássorozaton a diákok többek között Leslaw Kuzaj, a GE közép-európai vezető képviselőjének, valamint Phil Marshall, a GE Lighting Európa, Közel-Kelet és Afrika régióért felelős elnök-vezérigazgatójának segítségével nyertek betekintést a nemzetközi és regionális gazdasági tendenciákba, a GE stratégiájába, és a vezetők karrierútjába. A diákok emellett megismerhették a GE működését és társadalmi szerepvállalását, valamint átfogó képet kaptak a cég kapcsolat- és karrierépítési módszereiről. Adriány Kincső, a Hungarian Business Leaders Fórum ügyvezető igazgatója a civil szervezetek szerepén túl női vezetőként saját karrierjéről is beszámolt. A beszélgetést követő ebéd alatt az ösztöndíjasok személyes ismeretséget köthettek többek között a GE több hazai és nemzetközi vezetőjével.

A GE Foundation Scholar-Leaders ösztöndíj program célja, hogy fejlessze a részt vevő diákok vezetői képességeit és hozzájáruljon egy nemzetközi szinten is versenyképes új vezető generáció megteremtéséhez. Adriány Kincső a diákokhoz szólva elmondta: „Az ösztöndíjat nyert diákok a program segítségével mind szakterületükön, mind társadalmi értelemben vezetőkké válnak, ezáltal olyan fiatal értelmiségiek és szakemberek közép- és kelet-európai hálózata jön létre, akik később fontos szerepet tölthetnek be a régió gazdasági és társadalmi fejlesztésében, amely kiemelten fontos a térség további fejlődése és integrációja szempontjából.”

A GE Foundation Scholar-Leaders programjának nyertesei két éven keresztül évente ezerötszáz euró ösztöndíjat kapnak. A nyertes diákok emellett nyáron egy nemzetközi vezetői készségfejlesztő szemináriumon is részt vesznek Budapesten, továbbá lehetőségük nyílik arra, hogy saját hazájukban egy napon át „árnyékként” kövessenek egy GE vezetőt, figyelemmel követve munkáját (shadow day).

„Az oktatás a GE számára kiemelten fontos terület, hiszen a minőségi oktatás egész életen át tartó lehetőségeket nyit meg az egyének előtt, tágabb értelemben véve pedig hozzájárul a szilárd, sokszínű munkaerőbázis kiépítéséhez. Innovatív oktatási programjainkkal, mint amilyen a közép- és kelet-európai régió négy országában működő GE Foundation Scholar Leaders ösztöndíjprogram, a régió jövőbeni vezető generációjának képzésébe fektetünk be. A programokon keresztül a GE a térség egyik legnagyobb befektetőjeként hozzájárul ezen országok versenyképességének növeléséhez” – mondta Leslaw Kuzaj.

„A GE-nél hiszünk abban, hogy kultúránk, értékeink és vállalatirányítási módszereink megosztása a diákokkal az ilyen és hasonló találkozók alkalmával elősegíti jövendő karrierjük alapjainak lefektetését. A program célja a diákok önbizalmának növelése és olyan új kompetenciák elsajátíttatása, amelyek révén a tehetséges fiatalok a legtöbbet hozhatják ki Magyarország és a régió által kínált lehetőségekből.” – tette hozzá Phil Marshall.

A GE Foundation ösztöndíjprogram az első olyan egyetemi ösztöndíj Magyarországon és Közép-Európában, amely a General Electric Company (GE) filantróp alapítványa, a GE Foundation anyagi támogatásával valósul meg. A 2002 őszén indított magyar program sikerére építve a GE Foundation lehetővé tette, hogy az Institute of International Education budapesti irodája, amely egyben az európai iroda is, a magyar modellt követve ugyanezt a programot 2003-ban Lengyelországban, illetve 2004-ben Csehországban is elindíthassa. A program legújabb résztvevője Románia, ahonnan idén már negyedszer érkeztek diákok.

A GE Foundation ösztöndíjprogram a GE Foundation és az IIE közötti együttműködés révén jött létre; az IIE a világ egyik vezető nemzetközi, non-profit alapon működő, oktatási és csereprogramokkal foglalkozó szervezete. A GE Foundation ösztöndíjprogram 2002 szeptemberében került először meghirdetésre öt magyar egyetemen: a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Miskolci Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, illetve a Pannon Egyetemen (korábban Veszprémi Egyetem) közgazdasági, menedzsment, mérnöki vagy műszaki területen tanuló diákok jelentkezhettek az ösztöndíjra. Másodéves diákok számára nyitott ez a lehetőség, és Csehországban, valamint Lengyelországban is 5-5 egyetem diákjai kerülhetnek be a programba. 2007 óta Romániából szintén öt egyetemről pályázhatnak a diákok.

A négy országból összesen 20 egyetem pályázói nyerhetik el az ösztöndíjat kiemelkedő tanulmányi eredményeik, illetve egyetemen kívüli tevékenységeik és más képességek alapján (pl. diákcsoportokban való tevékeny szerep, önkéntesi munka, közösségi szerepvállalás, vezetői képességek). 2006-tól a diákoknak a program részeként önkéntesi munkát is kell végezniük, amellyel hozzájárulhatnak saját környezetük (iskolájuk, városuk) fejlődéséhez, épüléséhez.

„Az ösztöndíj új lehetőségeket nyitott meg a karrierem szempontjából, mivel már egyetemistaként betekinthettem a világgazdaság ás egy sikeres globális cég működésébe. A nemzetközi szemináriumon a gazdasági és vezetői ismeretek mellett értékes kapcsolatokra, barátokra is szert tettem a szomszédos országokból.” – mesélte el a programmal kapcsolatos tapasztalatait Elek Anna a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem végzett hallgatója.

A GE Foundation Hungary ösztönprogramról, illetve a GE Foundation által támogatott egyéb európai ösztöndíjakról további információ a program honlapján található:

www.iie.eu