Gyanúsítottként hallgatta ki kedden a Központi Nyomozó Főügyészség Tóth Károlyt, az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának volt szocialista alelnökét

. Az MTI információi szerint az UD Zrt.-vel kapcsolatos, lehallgatási botrányként elhíresült ügyben lett gyanúsított.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Független Hírügynökség kérdésére megerősítette, hogy a lehallgatási ügyben kedden újabb gyanúsítottat hallgattak meg. A volt képviselőt egy rendbeli, hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett, különleges személyes adattal visszaéléssel gyanúsítják. A gyanúsított megtagadta a vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Az ügy további részleteiről a Központi Nyomozó Főügyészség holnapra ígért tájékoztatást.

„Meggyőződésem, hogy képviselői munkát végeztem, bizottsági döntéseket hajtottam végre” – nyilatkozta az MTI megkeresésére Tóth Károly, akit kedden gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség az UD Zrt. ügyében.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának egykori MSZP-s alelnöke ennél többet nem akart mondani az ügyről, mondván, hogy panaszt nyújtott be a gyanúsítás ellen és csak ennek az elbírálása után nyilatkozik.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, az UD Zrt.-ről már bebizonyosodott, hogy nem volt közük az adatgyűjtési botrányhoz, az érintettektől most több százmilliós kártérítést követelnek. Az egyik tulajdonos feljelentése alapján az ügyben parlamenti mandátumuk megszűnése után nyomozást rendeltek el Dávid Ibolya és Herényi Károly MDF-es politikusok ellen is.

Az ügy az MDF 2008-as tisztújításáig vezethető vissza: ekkor mutatott be Dávid Ibolya egy hangfelvételt, amin állítólag az ellene szóló adatgyűjtésről van szó. Az ügy kapcsán hírbe hozták Almássy Kornélt, az MDF akkori egyik elnökjelöltjét, aki emiatt lépett vissza a jelöltségtől, illetve az UD Zrt.-t, amelyet a titkos adatgyűjtéssel hoztak kapcsolatba. Herényi Károlyt és Dávid Ibolyát még nem hallgatták ki gyanúsítottként. Ugyanebben az ügyben gyanúsított Szilvásy György, egykori titokminiszter is.