Hiába követelik az árvízkárosult tüntetők a polgármesteri hivatal előtt, hogy az önkormányzat számoljon el a városba érkezett adományokkal, a polgármester nem volt hajlandó kiállni a tömeg elé. A hivatal munkatársai rendőröket hívtak a feldühödött tüntetőkre.

Lökdösődéses tömegjelenet alakult ki szerdán délelőtt Felsőzsolcán, a polgármesteri hivatal előtt, majd bent a hivatalban, jelentette tudósítónk a helyszínről. Az önkormányzat épülete előtt körülbelül kétszáz helybéli árvízkárosult azért kezdett tüntetni, mert az ígéretek ellenére nem kaptak még semmiféle segélyt és segítséget, és hogy követeljék a szerintük az árvíz alatt csődöt mondott kisváros képviselőtestületének lemondását.

A rendőrségen bejelentett demonstráció résztvevői szerették volna, ha a település polgármestere személyesen kiáll eléjük, de Fehér Attila ezt nem tette meg. Fél tizenegy körül a dühös helyiek megelégelték a helyzetet, és benyomultak a hivatal épületébe, egészen a polgármester irodájáig. A nagy ordibálással és lökdösődéssel járó akció miatt a hivatal dolgozói a rendőrség segítségét kérték, végül két rendőrrel kituszkolták az embereket az épület előtti térre.

A tömegjelent után több rendőr is érkezett, hogy biztosítsák a rendet. Az önkormányzattól továbbra sem állt ki senki a tüntetők elé, annyit mondtak, hogy a polgármester szóvivője útján fog majd valamit közölni hamarosan. „Attila gyere ki” – skandálják a tüntetők.

A tüntetők végül összeírtak nyolc kérdést, és ezt a képviselőtestület egyik tagja, Nádi Gyula, átvette tőlük, azzal az ígérettel, hogy a lehető leghamarabb, lehet hogy még ma választ adnak, bár a polgármester nincs jelenleg a hivatalban. Ez utóbbi állítását a tüntetők nem hitték el, és azt kérték, hogy legalább a jegyzőnő jöjjön elő. A hivatalból azonban Nádi Gyulán kívül senki sem jelent meg, hogy érdemben foglalkozzon a panaszosokkal.
Mint később kiderült, egy embert előállítottak a rendőrök a tüntetésről. Az önkormányzat épületébe bevonulókat a felsőzsolcai rendőrörs parancsnoka felszólította, hogy mivel a demonstráció csak az épület előtti területre van engedélyezve, hagyják el a közintézményt. Ennek a tüntetők eleget is tettek, egy 24 éves férfi kivételével, akit rendzavarás tovább folytatása miatt előállítottak.

Németh Csaba városházi szóvivő a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a kormány által felajánlott 3 milliárd forintból a város 1,7 milliárdot kapott meg. A pénzt azok között osztják el, akiknek most nincs hol lakniuk. Mivel ezt a pénzt bontásra, illetve a romok eltakarítására nem lehet felhasználni, ezen feladatok végrehajtásához más lehetőségeket kell keresni – mondta a szóvivő.

A felsőzsolcai tüntetés szervezői korábban egy közleményt adtak ki, amiben kifejtették, hogy azért követelik az önkormányzat azonnali feloszlatását, mert egyfelől az árvíz idején nem figyelmeztették a lakosságot időben, másfelől az önkormányzat raktárai megteltek, ezért nem fogadnak már adományokat, a lakosságnak azonban mégse osztják ki, és nem is számolnak el az állami és civil szervezetektől érkezett segélyekről, adományokról.

A Miskolc melletti, hétezer lakosú város nagy részét június elején öntötte el az ár. A városban több mint 160 ház dőlt össze, a település 2200 lakóingatlanából 1800 sérült meg, az árvíz több mint ötezer embernek okozott kárt. Csupán az önkormányzati intézmények ingatlanjaiban legkevesebb 1,2 milliárd forintra becsülik a kárösszeget.

A felsőzsolcaiak már az árvíz idején is arra panaszkodtak, hogy a polgármester magára hagyta őket a bajban. Sokan azzal vádolták Fehért, hogy ki se ment a gátakhoz.

„Kaotikus állapotok uralkodnak a városban, és nemhogy segítenének a bajbajutott embereken, hanem még taszítanak is rajtuk egyet. A polgármesteri hivatalban senki nincs, aki kommunikálna az emberekkel”- nyilatkozta egy helyi férfi, miután kiderült, hogy az önkormányzat úgy döntöt, akár félmillió forintos büntetést is kaphat az a tulajdonos, aki nem kezdi meg azonnal összedőlt háza bontását. „A levélben olvasható kitétel szerint, ha valaki nem ért egyet a határozattal, fellebbezhet harmincezer forint ellenében – bár annak nincs halasztó hatálya -, vagyis akinek egy váltás ruhája sem maradt, még fizethet az önkormányzatnak” – tette hozzá.

„A településen az emberek semmiről sem tudnak. Az egyetlen dolog, ami működik, hogy a lakók összefognak, és együtt segítenek egymáson, így oldják meg az élelmezést, az ivóvízellátást.” A számos gond mellett kiemelte, hogy a bankok és a szolgáltatók folyamatosan küldik a számlákat. Van olyan család, akinek összedőlt a háza, volt biztosítása, de még hitel volt az ingatlanon, így a biztosítási összeget a pénzintézet kapja. Nem tudják, mi lesz velük, hiszen a törlesztő részletet kérik tőlük, miközben az otthonukat elvitte az ár. „A szolgáltatók – telefon, interneten – küldik a fizetési felszólításokat, a hűségnyilatkozatra hivatkoznak, holott ház sincs, nem telefon” – kesergett egy felsőzsolcai károsult-írja az index.hu