A régészek 51 ló teljes csontvázát találták meg. Az állatok a stratégiailag fontos Maas folyó birtoklásáért zajló csatában pusztulhattak el a 17. században, ez azonban csak az egyik lehetséges verzió. A folyótól mindenesetre nem messze, a Maastrichttől három kilométerre északra lévő Borgharen településénél bukkantak rá a csontvázakra a régészek.

A lovakat sietve hantolák el, rendezetlenül feküdtek a földben. Ez a legnagyobb tömegsír lovak esetében Európában – közölte Angela Simons régész. Ugyanakkor a környékbeli földművelők alighanem az évszázadok során már több más helyszínen akadhattak hasonló leletekre a környéken az archeológus feltételezése szerint.

Elképzelhető, hogy végül is nem csatában estek el a lovak, hanem valamilyen betegség vagy járvány következtében kellet őket tömegesen eltemetni – ezeket a verziókat sem zárják ki a régészek egyelőre. Az egyik ló koponyájában mindenesetre egy golyót találtak. Az állatok többnyire négyévesek voltak, és jól lovagolhatóak, legalábbis maradványaik tanulsága szerint.

Az előzetes radiokarbon-vizsgálatok szerint a csontvázak az 1600-as években kerülhettek a földbe, ekkor Hollandia még csatákat vívott az ország elismertetéséért, illetve függetlenségének megvédéséért. Ha csatában hullottak el a lovak, a történelmi adatok szerint két időpont valószínűsíthető: 1632-ben a spanyol lovasság ellen küzdöttek itt a hollandok, a másik dátum 1673 lehet, amikor Maastrichtért küzdöttek itt a franciákkal, XIV. Lajos csapataival a németalföldiek. Nem kizárt, hogy a lovak a franciákhoz tartoztak egykor, mert a közelben, szintén Borgharenben, 2004-ben francia katonák csontvázaira bukkantak rá.