A kánikula: akár 40 fog is lehet kedden

Fotó: Zacherék várnak

Továbbra is a forróság uralja az ország időjárását, a hőmérséklet kedden akár a 40 fokig is emelkedhet. Záporok és zivatarok elsősorban kora reggel vagy késő este várhatóak, az állandó és erős napsütést csupán néhány fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja meg – írta meg a HungaroMet.

Kedden országszerte derült időre számíthatunk, kevés fátyol- és gomolyfelhővel. HungaroMet előrejelzése szerint

az északkeleti szél időnként megélénkülhet.

A rendkívüli hőség miatt az országos tiszti főorvos július 12-ig elrendelte a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást az egész ország területére.

A HungaroMet veszélyjelzése szerint magas középhőmérséklet miatt elsőfokú, citromsárga riasztás van érvényben Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy vármegyékben. Másodfokú, narancssárga riasztást adtak ki Pest, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékre.

Extrém erős UV-Sugárzás

Az átlagosnál magasabb hőmérséklet tartós stresszt okozhat mindenkinek, különösen veszélyeztetve a kisgyermekeket és az időseket. A hőség olyan egészségügyi problémákat okozhat, mint a migrén, fejfájás, keringési zavarok, szívproblémák, vérnyomás-ingadozás, szédülés, rosszullét, fáradtság, dekoncentráltság és bágyadtság. Alvási nehézségek és gyulladásos panaszok is felerősödhetnek. A szelesebb területeken élők fejfájással, ingerlékenységgel és nyugtalansággal küzdhetnek, míg záporok és zivatarok környezetében az asztmás tünetek átmenetileg fokozódhatnak.

A napszúrás és hőguta veszélye jelentős, ezért napközben érdemes kerülni a tűző napot. 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős UV-sugárzás várható, ezért fontos, hogy megfelelően védjük bőrünket.

***