Aggódó cégvezető ül a laptop felett, tanácstalan.
Biztosan te is kaptál már levelet a Google-től, amiben a Google Analytics (GA) jövőbeli változásairól írnak. Ha nem, vagy csak átfutottad és nem tulajdonítottál neki nagy jelentőséget, most figyelj, mert fontos dolgokról van szó! Főleg ha te vagy az, aki a cég weboldalának adatait követi és elemzi.

Mi is történik pontosan?

2024 július 1-jén a Google teljes mértékben áttér a Google Analytics 4 (GA4) használatára, ami azt jelenti, hogy a megszokott Universal Analytics (UA) szolgáltatások és API-k kikapcsolásra kerülnek. Egyszerűen fogalmazva: ha nem váltasz át GA4-re, elveszíted a hozzáférést a weboldalad adataihoz a Google Analytics felületén és API-jain keresztül. Ez a váltás nem csupán egy frissítés; egy teljesen új platformot jelent, ami modern megoldásokat kínál a weboldalak és alkalmazások adatainak elemzésére.

A változás okai és jelentősége

A digitális világ rohamos fejlődésével a Google úgy döntött, hogy egy új, korszerűbb platformot hoz létre, amely jobban megfelel a mai igényeknek. A GA4 a mesterséges intelligencia erejével segít mélyebb betekintést nyerni a felhasználói viselkedésbe, előrejelzéseket készíteni, és hatékonyabban kezelni az adatvédelmi kihívásokat.

Miért olyan sürgős ez?

A GA4 teljesen új megközelítést alkalmaz az adatgyűjtésre és elemzésre, amely jobban alkalmazkodik a modern weboldalak és applikációk használatához. Az UA leállítása azt jelenti, hogy ha nem váltasz időben, akkor nem lesz képes a weboldalad teljesítményét mérni, elemezni, és elveszíted a hozzáférésedet az évek során összegyűjtött adatokhoz.

Mit kell tenned?

1. Átváltás GA4-re

A GA4-be való áttelepítés nem automatikus, így neked kell gondoskodnod róla. Az átállás első lépése a GA4 tulajdon létrehozása. Itt állíthatod be az új eseményeket, célokat, és konfigurálhatod az adatgyűjtést a weboldaladhoz.

2. Adatok exportálása és mentése

Mielőtt búcsút intenél az UA-nak, győződj meg róla, hogy exportálod a korábban gyűjtött adatokat, hogy később is hozzáférhess hozzájuk. Különösen fontos ez, ha összehasonlításokat, trendelemzéseket szeretnél végezni.

3. Integrációk és beállítások ellenőrzése

Győződj meg róla, hogy a GA4-es átállás után is minden hirdetési, e-kereskedelmi, és egyéb integráció zökkenőmentesen működik. Az UA megszűnésével ezeknek a beállításoknak is frissítésre, illetve újra konfigurálásra lehet szüksége.

Miért van erre szükség? A GA4 előnyei

A GA4 sokkal rugalmasabb és testreszabhatóbb, mint az UA. Új funkciók, mint például az AI-alapú elemzések és az előrejelzések, jobban segítenek megérteni a felhasználóid viselkedését. Ezenkívül a GA4 jobban tiszteletben tartja a felhasználók adatvédelmi elvárásait, ami manapság egyre fontosabb szempont.

Jobb felhasználói megértés

A GA4 részletesebb betekintést nyújt a felhasználók viselkedésébe, lehetővé téve, hogy jobban megértsd, hogyan interaktálnak a weboldaladdal vagy alkalmazásoddal.

Adatvédelem és szabályozások

A GA4 jobban kezeli a modern adatvédelmi elvárásokat és szabályozásokat, így biztosíthatod, hogy weboldalad megfeleljen a GDPR és egyéb adatvédelmi előírásoknak.

Előrejelzések és mesterséges intelligencia

A GA4 mesterséges intelligencia alapú elemzései segíthetnek előrejelezni a felhasználói viselkedést, lehetővé téve, hogy proaktívan reagálhass a változásokra és javíthasd a konverziós rátákat.

Mi a helyzet, ha már használod a GA4-et?

Ha már átváltottál, nagyszerű! De ellenőrizd, hogy minden szükséges beállítást és integrációt elvégeztél-e, hogy kihasználhasd a GA4 összes előnyét. Ne feledd, az adatok csak az átváltás napjától kezdve gyűlnek!

Összefoglalva

A változás mindig kihívásokkal jár, de ebben az esetben a GA4-re való átváltás lehetőséget kínál arra, hogy jobban megértsd a weboldalad látogatóit és növeld a cég online jelenlétét. Kezd el ma a folyamatot, hogy biztosítsd weboldalad sikerét a jövőben is!

Remélem, ez a cikk segített tisztában lenni azzal, mi is történik pontosan a Google Analytics-szel és miért van szükség a változásra. Ha bármi kérdésed van, nyugodtan keress – segítünk, hogy zökkenőmentesen menjen az átállás!https://wpcreativelab.com/blog/2024-07-01-universal-analytics-vege-teendo/