Eyal Shynes őrmester, a Nahal Dandár harcosa, tegnap meghalt a Gázai övezetben

Eyal Shynes őrmester, a Nahal Dandár harcosa, tegnap meghalt a Gázai övezet déli részén folytatott harcban

Eyal Shynes őrmester – Fotó: Cahal

Eyal Shynes őrmester, a Nahal Dandár harcosa, tegnap meghalt a Gázai övezet déli részén folytatott harcban. Shynes 19 éves volt, és az Afik kibucban élt, a Golán-fennsík déli részén. A dandár 931-es zászlóaljában szolgált.


04:29

NBC: Az USA hadihajót küldött a Földközi-tengerre, hogy felkészüljön állampolgárai evakuálására, ha fokozódik a harc északon

Az NBC jelentése szerint az USA újabb hadihajót küldött a Földközi-tengerre, hogy felkészüljön állampolgárai evakuálására, ha fokozódik a harc Izrael és a Hezbollah között. Az amerikai biztonsági források szerint a USS Wasp hajó két másikhoz csatlakozik, és a Földközi-tenger keleti részén fog működni.


00:26

Szmotrics visszavonja döntését a Palesztin Hatóságnak járó pénzek befagyasztásáról, a hatóság összeomlásától tartva

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter visszavonja döntését, amely szerint befagyasztották a Palesztin Hatóságnak Izrael által beszedett adók átadását. Források szerint visszavonja az izraeli bankokkal dolgozó hatóságnak szánt garanciális pénzek befagyasztását is. Ezeket a lépéseket Izrael és a nemzetközi közösség aggályai miatt teszik, hogy elkerüljék a hatóság összeomlását.


00:07

Szmotrics: A kabinet jóváhagyta öt illegális előőrs rendezését Ciszjordániában és szankciók bevezetését a Palesztin Hatósággal szemben

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter bejelentette, hogy a politikai-biztonsági kabinet jóváhagyta öt illegális előőrs rendezését Ciszjordániában és szankciók bevezetését a Palesztin Hatósággal szemben. Szmotrics közleménye szerint ezek az intézkedések válaszul szolgálnak a Palesztin Hatóság tevékenységére az ICC-ben (Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság) és az ICJ-ben (Hágai Nemzetközi Bíróság), az ENSZ-ben, az államfők elleni letartóztatási parancsokra és az egyoldalú palesztin állami elismerésre való törekvésére.

A pénzügyminiszter szerint az Avitar, Sde Efraim, Givat Aszaf, Halac és Edurim előőrsök lesznek rendezettek. Szmotrics hozzátette, hogy a szankciók között szerepelnek különféle korlátozások a hatóság vezető tisztségviselőivel szemben és fokozott fellépés a palesztin építkezések ellen Ciszjordániában.


23:16

Négy ember könnyű sérüléseket szenvedett füstmérgezés miatt egy tűzben, amely Libanonból érkező lövések következtében keletkezett

Négy ember könnyű sérüléseket szenvedett füstmérgezés miatt egy tűzben, amely a Biriya település környékén keletkezett az esti órákban Libanonból Cfat környékére kilőtt rakéták miatt. A Cfati Ziv Orvosi Központ közlése szerint egy házaspárról és két gyermekükről van szó, akik maguk érkeztek, mindannyian eszméletüknél voltak és stabil állapotban vannak. Ezen kívül az áramszolgáltató társaság értesítése szerint a lövések következtében elektromos vezetékek is megsérültek, és a város egyes részei áram nélkül maradtak. A társaság közölte, hogy a kárt kijavították és az áramszolgáltatást helyreállították.


22:05

Jelentés: Az USA és Izrael Patriot rakétaütegek Ukrajnába történő átadásáról tárgyal

Az USA, Izrael és Ukrajna Patriot rakétaütegek Ukrajnába történő átadásáról tárgyal Izraelből – jelentette a “Financial Times”. A jelentés szerint még nem született megállapodás, de fontolóra vették nyolc Patriot üteg átadását, amelyek “drámaian javítanák Ukrajna képességét az orosz légitámadásokkal szemben”.


21:54

Túszok családtagjai gyújtottak tiltakozó installációt a miniszterelnök rezidenciája közelében, Jeruzsálemben

Einav Zangauker, az egyik Gázában túszul ejtett személy, Matan édesanyja gyújtott tiltakozó installációt a miniszterelnök rezidenciája közelében, az Aza utcában, Jeruzsálemben tartott tüntetésen. Több ezer ember tüntet a helyszínen. A rendőrség több gumiabroncsot elkobozott, amelyeket a tüntetők valószínűleg később akartak meggyújtani.

A rendőrség közlése szerint a helyszínen lévő rendőrök egy gyúlékony anyagokat tartalmazó táskát találtak, és nyomozást indítottak a tulajdonos azonosítása érdekében. Emellett a rendőrség közölte, hogy a különleges rendőri egység (Yassam) letartóztatott egy tüntetőt, aki benzintartályokat töltött meg úton a tiltakozás felé, és akinél füstképző anyagokat is találtak. “Bár a rendőrség órákig biztosította a békés tiltakozás szabadságát, voltak, akik úgy döntöttek, hogy nem elégednek meg a törvényes tiltakozással, tüzet gyújtanak és megzavarják a rendet, megpróbálják áttörni a rendőrségi korlátokat, és bűnözői, erőszakos és veszélyes módon viselkednek egy lakónegyed közepén” – áll a rendőrség közleményében.


21:37

Mentőszolgálatok Gázában: Három stábtag meghalt egy izraeli támadásban az övezet központi részén


21:16

Cahal: Két Hezbollah-aktivista meghalt egy dél-libanoni támadásban

A hadsereg bejelentette, hogy két Hezbollah-aktivista meghalt a légierő támadásában A-Tiri faluban, Dél-Libanonban. Ezenkívül a harci repülőgépek korábban a nap folyamán egy katonai létesítményt támadtak Ramiya faluban, szintén Dél-Libanonban. A hadsereg azt is közölte, hogy a Libanonból indított legutóbbi rakéták többségét sikeresen elfogták, és nincsenek sérültek.


21:13

Mintegy 3000 ember tüntet a miniszterelnök rezidenciája közelében, Cezareában

Tüntetők Cezareában, ma este – Fotó: Rami Salos

21:10

Május óta először, tucatnyi beteg és sebesült gyermek hagyta el a Gázai övezetet kísérőikkel együtt, hogy orvosi ellátást kapjanak Egyiptomban

Május óta először 68 beteg és sebesült gyermek hagyta el a Gázai övezetet kísérőikkel együtt, hogy orvosi ellátást kapjanak Egyiptomban. A kormányzati tevékenységek összehangolásáért felelős koordinátor szerint a gyerekek a Kerem Salom átkelőn keresztül hagyták el a területet egy, az Egészségügyi Világszervezet által szervezett és az USA, Egyiptom és a nemzetközi közösség által összehangolt akció keretében. (AP)


21:07

Tüzek törtek ki Ein Zeitim és Biria közelében a Cfat ellen irányuló súlyos rakétatámadás miatt

Tűz a Cfat elleni rakétatámadás következtében, ma este – Fotó: Észak-Izrael Tűzoltóság és Mentőszolgálat

Tüzek törtek ki nyílt területeken Ein Zeitim közelében és a Biria erdőben a Cfat ellen irányuló legutóbbi rakétatámadás következtében, amely Libanonból érkezett. Kilenc tűzoltócsapat dolgozik a két helyszínen, valamint civilek mentésén, akik az áramkimaradások miatt liftben rekedtek.


21:01

A rendőrség erőszakkal oszlatott fel egy kis háborúellenes tüntetést Haifában, három embert letartóztattak

A rendőrség erőszakkal oszlatott fel egy 20 főnél kisebb háborúellenes tüntetést Haifában, három tüntetőt letartóztattak. A demonstrálók táblákat tartottak, melyeken többek között a “Állítsák le a mészárlást”, “Elég a népirtásból” és “Szabad Palesztinát a folyótól a tengerig” feliratok voltak olvashatók. Ez volt az ötödik háborúellenes tüntetés, amelyet az elmúlt hónapban Haifában feloszlattak. A rendőrség ezeket a tüntetéseket rendszerint feloszlatja, annak ellenére, hogy a résztvevők nem szoktak utakat elzárni vagy összetűzésbe kerülni a rendőrökkel.


20:49

Az Egyesült Királyság engedélyt kapott az ICC-től, hogy állást foglaljon az izraeli állampolgárok ügyében, a letartóztatási parancsok késedelme várható

Az Egyesült Királyság engedélyt kapott a Nemzetközi Büntetőbíróságtól (ICC), hogy állást foglaljon az izraeli állampolgárokra vonatkozó joghatóságról. Ez az engedély késleltetheti a bíróság döntését az ügyész által kért letartóztatási parancsok ügyében Netanjahu és Joav Galant ügyében. Az Egyesült Királyság azt kérte a bíróságtól, hogy lehetőséget kapjon álláspontjának kifejtésére azzal kapcsolatban, hogy valóban van-e joghatósága az izraeli állampolgárok felett, figyelembe véve, hogy az oslói egyezmények értelmében a Palesztin Hatóságnak nincs büntetőjogi hatásköre az izraeliek felett, így elvileg nem ruházhat ilyen hatáskört az ICC-re. A bíróság engedélyezte az Egyesült Királyságnak, hogy július 12-ig benyújtsa álláspontját. Elijav Libleich professzor, a Tel Aviv-i Egyetem nemzetközi jogi szakértője azt mondta, hogy “feltehetően Izrael is részt vett ebben a lépésben”. Hozzátette, hogy “bizonyos mértékű történelmi irónia van abban, hogy Izrael ismételten az oslói egyezményekre hivatkozik, hogy javítsa jogi helyzetét”.


20:37

Jelentés: Az amerikai hírszerzés szerint, ha nem érnek el tűzszünetet Gázában, széleskörű háború törhet ki északon a következő hetekben

Az amerikai hírszerzés szerint, ha nem érnek el tűzszünetet és túszok szabadon bocsátását Izrael és Hamasz között, a következő hetekben széleskörű háború törhet ki a Hezbollahhal északon – jelentette a “Politico” weboldal. Egy magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta, hogy “a kockázat most nagyobb, mint bármikor az elmúlt hetekben”.


20:12

Közel három óra után újra megnyitották a 4-es főutat; 32 tüntetőt letartóztattak


20:04

40 lövést azonosítottak Libanonból Cfatra; Egy ház megsérült Merom Hagalilban, nincsenek sérültek

Rakétaelfogások Cfat felett, ma este – Fotó: Gil Elijahu

A hadsereg közölte, hogy a legutóbbi Cfatot és környékét érő rakétatámadásban mintegy 40 rakétát lőttek ki Libanonból, és valószínűleg ezek felét elfogták. Egy ház megsérült Merom Hagalilban, és nincsenek sérültek a helyszínen – közölte a regionális tanács. A rendőrség szerint eddig nem érkezett jelentés sérültekről, de anyagi károk keletkeztek és tüzek törtek ki több helyszínen.


19:44

Riasztások aktiválódtak Cfaton és környékén


19:31

Több ezer tüntető vonult a Húros hídtól a miniszterelnök rezidenciájáig, az Aza utcáig Jeruzsálemben

Tüntetők az Aza utcába vezető úton, Jeruzsálemben, ma este – Fotó: Olivier Fitoussi

Több ezer ember tüntet a miniszterelnök rezidenciája közelében, az Aza utcában, Jeruzsálemben. A tüntetés korábban a Húros hídtól (Geser Hameitarim) indult, a város bejáratától. Einav Zangauker, akinek fia, Matan a Hamasz fogságában van, így nyilatkozott: “A miniszterelnök úgy döntött, hogy lemond a túszokról, Matanomról és az egész országról.” Zangauker a Húros hídnál mondott beszédében hozzátette: “Azok, akik évekig finanszírozták a Hamaszt, nem akarják megnyerni a háborút és visszahozni a túszokat, hanem a hatalmon akarnak maradni. Megbuktatjuk őt, hogy visszahozzuk őket. Nem lesz alku és nem lesz feltámadás, amíg Netanjahu uralma le nem dől, amikor ő bukik, mi felkelünk.”


19:24

A 4-es főút több mint két órája le van zárva; legalább 20 tüntetőt letartóztattak

Tüntetők a 4-es főúton, ma – Fotó: Moti Milrod

18:54

A légierő parancsnoka: “Az ellenség területén végrehajtott támadás a teljes megoldás”

A légierő parancsnoka, Tomer Bar vezérőrnagy a déli háborúról beszélt: “Az ellenség területén végrehajtott támadás a teljes megoldás”. Ezt a pilótaképző tanfolyam záróünnepségén mondta, hozzátéve, hogy “a Hamasz hamarosan vereséget szenved, és készen állunk a Hezbollahal szemben. Megvannak az eszközeink és a képességeink”.


18:19

A Cahal megerősítette, hogy célzottan megölt egy Hezbollah-aktivistát, aki rakétákat indított Izraelre

A Cahal megerősítette, hogy célzottan megölt egy Hezbollah-aktivistát, aki Izraelre indított rakétákat Dél-Libanonból. A hadsereg azt is bejelentette, hogy korábban a nap folyamán két Hezbollah drón átrepült Libanonból Izrael területére, és felrobbant Rosh Hanikra közelében, de nincsenek sérültek. A

Cahal harci repülőgépek épületeket támadtak a Hezbollah déli-libanoni falvaiban, Houlában és Itaorban, valamint tüzérségi tüzet nyitottak Wadi Hamoul faluban és az En-Nakura környékén.


18:11

Franciaország: Aggódunk az izraeli-libanoni határ helyzete miatt, felszólítjuk a feleket, hogy kerüljék az eszkalációt

A francia külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben Franciaország “nagyon aggódik Libanon helyzete miatt, miközben a határ menti erőszak Izraellel drámaian fokozódik”. A közleményben az is szerepel, hogy Franciaország “minden felet maximális önmérsékletre szólít fel, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701. számú határozatának végrehajtására”. Franciaország továbbra is azon dolgozik, hogy megakadályozza az eszkalációt a kék vonal mentén, és előmozdítsa a politikai megoldást.


18:00

A csütörtöki hírek folytatása – 2024. június 27., csütörtök.

Főkép: Eyal Shynes őrmester – Fotó: Cahal