Zacher Gábor szerint a német orvosi személyzet óriási hibát követett el Varga Barnabás sérülésénél

Óriásit hibázott az orvosi személyzet, hogy csak késlekedve mentek be a pályára a magyar-skót Európa-bajnoki-mérkőzésen, amikor Varga Barnabás eszméletlenül terült el a földön a skót kapussal való ütközés után – mondta Zacher Gábor az Rtl.hu-nak.

Zachert toxikológusként ismerte meg az ország a médiából, azt viszont kevesebben tudják, hogy mentősként futballmérkőzéseken is dolgozik, így közvetlen tapasztalata van a sportesemények egészségügyi protokolljával kapcsolatban.

A magyar–skót meccsen történtekről az Rtl.hu-nak azt mondta, hogy

a Varga Barnabáséhoz hasonló esetekben az orvosnak akkor is be kell rohannia a játékoshoz a pályára, ha a játékvezető nem állítja meg a játékot, mert a focista életénél semmi sem lehet fontosabb.

Ahogy elmondta: „ültem a tévé előtt, és azt mondtam, hogy ilyen csak a mesében van.

Van egy német egészségügyi ellátórendszer, amiről azt mondják, hogy a világon az egyik legjobb. Ráadásul az akut, a sürgősségi ellátásuk is fantasztikus. És akkor ilyen hibát követnek el? – tette fel a kérdést Zacher.

Véleménye szerint Varga sérülése után, függetlenül attól, hogy a játékvezető megállítja-e a játékot, a hordágycsapatnak kutya kötelessége lett volna egyből elindulni. „Mert itt a focista életéről van szó (…) Ilyenkor nem számít, hogy éppen zajlik a játék. Ott vagyunk a beteg mellett, elkezdjük a munkát. Ilyenkor mi orvosok vagyunk, és tökmindegy, hogy ez épp egy stadion, százezer nézővel.

Úgy gondolom, hogy óriásit hibázott a beindulással az orvosi személyzet

– mondta Zacher, aki arról is beszélt, mennyi mindent kell magával cipelnie a pályára szaladó orvosi személyzetnek. „Ilyenkor legalább egy húszkilós hátizsák, egy tizenöt kilós defibrillátor és a legalább tizenöt kilós orvosi táska van velünk. És a hordozható hordágy, a nyakrögzítő. A felszerelésünk mindent egybevetve nagyjából hetven-nyolcvan kiló. És így kell futva megtennünk a távolságot. Aki ezt nem bírja, ne csinálja!” – tette hozzá.

A Varga Barnabáshoz érkező magyar csapatorvos szinte egyből mutatta, hogy hordágyra lesz szükség, azonban a hordágycipelő csapat sokáig az oldalvonalon tétovázott, valószínűleg arra vártak, hogy a játékvezető is engedélyt adjon a pályára lépésükre. Végül Szoboszlai Dominikék fellépésére is szükség volt ahhoz, hogy elinduljanak a sérült játékoshoz, akinek az ápolását ekkor már lepedőkkel takarták el a közönség elől. Később kiderült, hogy

Vargának több arccsontja is eltört és műteni kell, így számára biztosan véget ért az Európa-bajnokság.

EZT IS AJÁNLJUK A TÉMÁBAN

Íme, a legfrissebb hír Varga Barnabás állapotáról!