ROMA POLICE CAFÉ. Helló bazmegye

ROMA POLICE CAFÉ

A Szerencsi Rendőrkapitányság által szervezett rendezvényen a taktaközi lakosság problémáit vitatták meg Taktabájon.

A Szerencsi Rendőrkapitányság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei a Roma Police Cafét június 20-án Taktabájon, a település Szociális Ellátó Központjában tartották meg közösen.

A fórumon a kapitányság illetékességi területén élő roma lakosság, különös tekintettel a taktaközi kisebbség gondjait vitatták meg a meghívottak.

A rendezvényt Keresztesi János r. ezredes, a Szerencsi Rendőrkapitányság vezetője nyitotta meg.

A tanácskozáson megjelentek – a helyi roma vezetők, a roma szervezetek, a kisebbségi önkormányzat képviselői, továbbá a roma lakossággal kapcsolatban álló hatóságok és szervezetek, a Családsegítő Szolgálat, a Szerencsi Kormányhivatal munkatársai, az oktatási intézmények vezetői, a Máltai Szeretetszolgálat, illetve a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Szolgáltató képviselői – őszintén beszéltek meg fontos témaköröket.

A helyi roma lakosság és a rendőrség kapcsolatának helyzetéből kiindulva a jelenlévők az együttműködés még szorosabbá tétele érdekében konkrét javaslatokat fogalmaztak meg. A fórumon kiemelt témakör volt a roma fiatalok nevelése, szemléletformálása és olyan életpálya ajánlása számukra, amely stabil jövőképet, kiszámítható megélhetést nyújthat.

A rendezvény résztvevői őszintén beszéltek a helyi roma kisebbség közérzetét leginkább befolyásoló kriminológiai tényezőkről. Egyetértettek abban, hogy a bűnelkövetővé, valamint az áldozattá válás megelőzése a lakosság és a hatóságok közös érdeke.