Gyertek velünk EKE-zni Aknasugatagra, a 31. EKE Vándortáborba

31. EKE VÁNDORTÁBOR

Meghívó az EKE
31. Vándortáborába

A tábor területén lesz térerő. Arra viszont felhívjuk minden résztvevő figyelmét, hogy bizonyos túrákon az ukrán határ közelségi miatt a telefon átállhat az ukrán hálózatra. A kellemetlenségek elkerülése végett állítsák be a telefonjaikat manuális hálózatválasztásra.

Kedves természetjáró barátaink!

Örömmel és nagy szeretettel hívunk benneteket Aknasugatagra, a 31. EKE Vándortáborba. Egyesületünk legnépszerűbb rendezvényét idén a Szatmári  EKE szervezi július 30 – augusztus 4. között.

Aknasugatag (románul: Ocna Șugatag) falu, a történeti Máramarosban, Máramaros megyében található. Az Iza völgyének egyetlen, jelentős magyar népességgel rendelkező települése. Az első írásos emlék a XIV-dik századból való, 1355-ben említették először a sóbányát. 1360-ban vlach jogú település volt.

A 18–19. században a legfontosabb máramarosi sóbányász település volt. A falu történelme alatt többszöri betelepítés történt, szláv, magyar majd német lakosokat hoztak, a sóbánya működtetésére. Több akna az idők során beomlott, helyükön aknatavak alakultak ki. Aknasugatagon található Románia legnagyobb aknatava, a Gábor-tó.

Kakastaréj – fotó: Lajtos Arnold

Bár a bánya 1938-ban még 14 878 tonna sót termelt ki, 1950-ben bezárták. A sóbánya bezárása megpecsételte a falu történetét. A lakosság jelentős része kiköltözött. Jelenleg a településlakók legnagyobb jövedelemforrása a turizmus. A sóbányák nyomán felgyülemlett sóvíz-tartalék számos fürdőt, panziót lát el.

„A régi, bánatos, ködös hegyek,
A régi, magányos, rögös utak,
A bús Máramaros
Már elfeledte a dalos utast?
Nekem szívemben él e méla táj,
Nekem lelkemben sír ez őszi szél,
A bús Máramaros,
A múlt, a bánatos,
Régi borúja síromig kisér.”

Juhász Gyula: A bús Máramaros

Tartsatok velünk!

Szeretettel hívunk és várunk Benneteket Aknasugatagra, a 31. EKE Vándortáborba!

A 2024-es évben a Szatmári EKE-nek jutott a megtiszteltetés, hogy erre a gyönyörű, legendákkal övezett helyre hívjon benneteket július 30. és augusztus 4. között.

Egy különleges világot ismerhettek meg, egy hagyományokban gazdag kultúrát, ahol még népviseletbe öltöznek vasárnaponként, ahol az ember természetközelben él. Kicsit elzárt világ ez, saját szabályokkal, a múlt tiszteletével.

Hívunk Titeket a Radnai-havasok égbe nyúló csúcsaira, a Cibles hármas ormára, a Kakastaréj szikláira, a Tatár-szorosba.

Gyertek velünk a kerékpáros túráinkra, a Mára völgyébe, a Gutin szerpentinjére.

Elcsendesedve járjátok velünk be a fatemplomok szentélyeit, Máramarossziget és Szaplonca emlékhelyeit, Koltón tisztelegjünk Petőfi és Júlia örök szerelme előtt.

Kicsik, nagyok, fiatalok és szépkorúak, mind-mind találhattok kedvetekre valót a történelmi Máramaros szívéből induló túráinkon.

Tartsatok velünk!

Bartha Botond – Zsolt,
EKE – Szatmár