Az autósok egyik legnagyobb rémálma

Mit lehet tenni, ha jégkáros lett az autó?

A nyári zivatarok nagy vesztesei lehetnek az autósok, hiszen az egyik percről a másikra érkező jégesőt lehetetlen kivédeni, ellenben komoly károkat tud okozni a járművekben: horpadások a karosszérián, megrepedt vagy betört szélvédő.

Lássuk, hogyan működik a casco biztosítás jégkár esetén:

Az első és legfontosabb lépés, hogy a sérülésekről jól látható fényképeket kell készíteni, majd mihamarább felkeresni a biztosítót. A legtöbb biztosítónak van online kárrendezési felülete, ahol egyszerűen el lehet indítani a folyamatot.

Van, amikor indokolt megkezdeni a kárenyhítést – például, ha betört a szélvédő és víz került az autóba-, de alapesetben érdemes megvárni a kárszakértőt.

A biztosító a kárszakértő helyszíni felmérése után készít egy előzetes kalkulációt, azonban az nem feltétlenül fogja fedni a végső javítási költségeket. A szakszervizben speciális eszközökkel, lámpákkal történik a kár tényleges felmérése, mivel így a normál megvilágításban nem látható horpadások is felszínre kerülnek.

A gyorsabb kárrendezés végett van, hogy a biztosító előzetes helyszíni szemle nélkül azonnal a szakszervizhez irányítja az ügyfelet, hiszen alapos átvizsgálás nélkül maximum az állapítható meg, hogy totálkáros lett-e az autó vagy sem. A nagyobb méretű jégdarabok vagy egy intenzívebb jégeső ugyanis totálkárossá is tehetik az autót, így ilyenkor a javításra nincs lehetőség. A biztosító ebben a helyzetben a jármű balesetkori értékének és a roncs roncsbörzén elért értékének különbözetét fogja kifizetni.

Vannak olyan autószervizek, akik kifejezetten jégkáros autók javításával foglalkoznak, így érdemes lehet egyből hozzájuk fordulni. Jó esetben egy ügyes karosszériás szinte eredeti állapotra vissza tudja hozni a behorpadt felületet, ami olcsóbb és gyorsabb megoldást jelent, mint az elemek cseréje.

A casco biztosítások többsége széles körben nyújt fedezetet az elemi károkra, így a szinte kivédhetetlen természeti csapások sem rövidítik meg több százezer forinttal a pórul járt tulajdonos pénztárcáját.

 

A kárrendezés nem mindig megy gördülékenyen, ezért a CLB a Kármester szolgáltatásán keresztül szakmai tanácsadást nyújt cascoval vagy kötelező biztosítással rendelkező ügyfeleinek a kárigény rendezésében: