Nem jár 16 milliárd a Felsőzsolcai a GKN Automotive Hungary Kft. gyárának

16 milliárd forinttal támogatott volna meg a magyar kormány egy olyan autóipari beruházást, amelyik enélkül is megvalósult volna. Ezért az Európai Bizottság tiltott állami támogatásnak minősítette a tranzakciót és nem engedélyezte.

Tavaly szeptemberben avatták fel Felsőzsolcán a GKN Automotive Hungary Kft. gyárát. Az akkori híradások szerint az autóipari alkatrészeket előállító vállalat a BMW-t, a Mercedes-Benzt, a Suzukit és a Volkswagent fogja kiszolgálni és 1500 új munkahelyet teremt. A brit tulajdonú cég beruházásának bejelentésekor ott volt Szijjártó Péter külügyminiszter is, ez pedig azt jelenti, hogy a magyar állam is támogatást biztosít a cégnek. Szijjártó akkor nem akarta elmondani, hogy mekkora összegről van szó, arra hivatkozással, hogy csak akkor hozzák ezt nyilvánosságra, ha az Európai Bizottság is jóváhagyta az állami támogatást.

Az összeget most megtudhattuk, abból a közleményből, amelyben azonban az Európai Bizottság megtagadta a támogatás engedélyezését.

Az Európai Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az Észak-Magyarországon létesített új autóipari alkatrészgyár megépítéséhez Magyarország által nyújtani tervezett támogatás nincs összhangban az uniós állami támogatási szabályokkal. Ezért Magyarország nem nyújthatja a támogatást 

– jelentette ki a brüsszeli testület. Kiderült: Magyarország 43,76 millió euróval, azaz közel 16 milliárd forinttal támogatná meg a brit céget.

Részletes vizsgálata alapján a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy Magyarország nem bizonyította, hogy a támogatásnak mérvadó szerepe volt a kedvezményezett azon döntésében, hogy beruházását Magyarországon valósítsa meg. Vagyis: a felsőzsolcai építkezés a magyar adóforintok nélkül is megtörtént volna, ennek ellenkezőjét a magyar kormány nem tudta bebizonyítani. Pedig a szeptemberi avató ünnepségen Szijjártó még azt mondta, hogy

 A beruházásért erős nemzetközi verseny volt, amelyet Magyarország nyert meg.

A brüsszeli indokolásban az szerepel, hogy mivel az állami támogatásnak nem volt valódi „ösztönző hatása”, és nem ösztönözte ténylegesen a GKN Automotive Hungary Kft.-t arra, hogy Észak-Magyarország régióban ruházzon be, a támogatás összeegyeztethetetlen az uniós állami támogatási szabályokkal, “ezért Magyarország nem nyújthatja a támogatást”.

Részletes vizsgálatunk feltárta, hogy a Magyarország által a GKN Automotive Hungary Kft. számára nyújtani tervezett támogatás nincs összhangban az uniós állami támogatási szabályokkal, mivel egy olyan tevékenység költségeit támogatná, amelyet a vállalat mindenesetre Magyarországon végzett volna.

– fogalmazta meg ugyanezt kicsit másképpen Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök.