Kultúra jeszty? Októberig a bukott polgármesterek és képviselők irányítják a településeket

A június 9-én megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők csak október elején léphetnek hivatalba. Addig a jelenlegi vezetők viszik tovább a települések ügyeit.

Az elemző szerint a jelenlegi polgármesterek politikai kultúráján múlik, hogyan alakul a következő hónapok munkája. Az átmeneti időszakban a polgármesterek jogkörei korlátozottak lesznek: nem hozhatnak olyan döntéseket, amelyek megváltoztatnák a közgyűlés által már elfogadott költségvetést vagy egyéb határozatokat. A hangsúly a folyamatban lévő munkák befejezésén és a már meghozott döntések végrehajtásán van. Amennyiben még vannak felhasználatlan keretek a költségvetésben, azokat felhasználhatják.

Nagy Ervin: A a jelenlegi polgármesterek politikai kultúráján múlik, hogyan alakul a következő hónapok munkája.  Fotó: MW

Miskolcon is ez a helyzet áll fenn: a polgármester és képviselők hivatalba lépése előtt a jelenlegi vezetés feladata a folyamatok zökkenőmentes átadása

– hangsúlyozta Nagy Ervin.

Minden a politikai kultúrán múlik

Azzal kapcsolatban, hogy ebben az átmeneti időszakban a leendő polgármester bekapcsolódhat-e a munkába, Nagy Ervin kiemelte, hogy a jelenlegi vezető politikai kultúráján múlik, hogy engedi-e bekapcsolódni a folyamatokba az újonnan választott polgármestert, akinek a hivatalos beiktatásáig nincs döntési joga. Egy jól működő átmenet elősegítheti a város stabilitását.

Miskolcon működhet

Veres Pál június 6-án kiadott közleményében közös munkára hívja Miskolc következő polgármesterét. „Miskolc érdeke az, hogy a június 9-i választások után, a ciklus végéig tartó átmeneti időszakban a jelenlegi és a következő városvezetés között zökkenőmentesen történjen meg az átadás-átvétel”. Ezért arra invitálta – akkor még nem lehetett tudni, ki lesz az új polgármester – a város következő első emberét, hogy már közvetlenül a voksolás után kezdjék meg az ehhez szükséges feladatok közös áttekintését és elvégzését.

boon.hu