Sulyok Tamás eltűnt cégei nyomában

 

Kiterjedt cégháló kulcsembere volt Sulyok Tamás abban az időben, amikor a DK által feltárt földügyek is zajlottak. Egykori vállalkozásai – miután kiszállt belőlük – szinte kivétel nélkül furcsa véget értek.

 

Megfosztási eljárást kezdeményezett Sulyok Tamással szemben a DK, mert állítása szerint a mai köztársasági elnök évtizedekkel ezelőtt, ügyvédként Szeged környéki földmutyihoz asszisztált. A párt állítja, dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy Sulyok a 2000-es évtized elején ügyvédként ellenjegyzett olyan szerződéseket, amelyek révén strómanokon keresztül osztrák tulajdonba kerülhetett volna több mint száz hektár termőföld. Az államfő hivatala által alaptalan vádaskodásnak nevezett megfosztási akció egyelőre vesztésre áll, az ellenzék által ez ügyben kezdeményezett múlt pénteki rendkívüli parlamenti ülés a fideszes képviselők távolléte miatt határozatképtelen volt.

Az viszont biztos: a nemzeti egységet megtestesíteni hivatott államfőtől nem csak a hamisnak bizonyult családi legendáriuma kapcsán várna részletesebb magyarázatot a közvélemény annál, mint amit a Sándor-palota közleménye állít, hogy Sulyok világéletében törvénykövető ember volt. Ha konkrét jogszabálysértésre utaló nyomok nem is lelhetők fel, érdekes részletek akkor is felfedezhetők Sulyok „előéletéből”, ha valaki az elnök céges múltjában kezd el kotorászni.

2000 és 2014 között Sulyok az Osztrák Köztársaság tiszteletbeli konzulja volt. Arról, hogy miért épp ő nyerte el ezt a tisztséget, beiktatásakor a Népszavának azt mondta, nem ismeri az okát, az mindenesetre jól dokumentálható tény, hogy ügyvédi tevékenysége során sok osztrák céggel volt kapcsolata. A HVG kutakodásaiból pedig az is kiderül, hogy ez a kapcsolódás nem korlátozódott az államfő hajdani ügyvédi tevékenységére: cégtulajdonosi múltjában is fel-felbukkannak Ausztriába vezető szálak.