Így szereti a paradicsom, ha edényben akarod nevelni!
A balkonparadicsom haszna kettős: friss fogyasztásra való, és dekorációnak is kiváló, és még kert sem kell hozzá!paradicsom városi erkélyen

Ültethetsz edénybe balkonparadicsomot, de “síma” paradicsom is nevelhető balkonon. A balkonparadicsomok koraiak, friss fogyasztásra alkalmasak, és szépen mutatnak például a  balkonon. Az alacsony bokros paradicsomok mellett érdemes folyton növő, fürtös fajtákkal is próbálkozni.

Profi japán metszőeszközök

Törpe növekedésű és folytonos növekedésű fürtös fajták a  30-50 cm-es bokros: Bajaja, Manó, Vilma, Tumbling Tom Red, Balkonstar, (piros), az Aztek fajta extra alacsony (20 -30 cm) (sárga), a Vénusz alacsony (25-40 cm), narancssárga termésű.

Támasztékkal nevelhető fajtákra példa: Goldcrone Gala, Perun Gala sárga, körte, Cherrola F1 (piros koktél), Amber Keyes sárga koktél, Chio-chio San rózsaszín, Clementine sárga, Cooki Select barna, csúcsos, De Colgar piros, tárolásra is alkalmas), Dr. Carolyn fehér koktél. A koktél paradicsomokon kívűl szinte bármelyik korai, bőtermő fajta alkalmas edényben nevelésre.

A szépen fejlett palántát ültesd 10 literes edénybe. Mindegy milyenbe, a lényeg, hogy az alján drén nyílás legyen, ami biztosítja a felesleges víz elfolyását. Esetleg az edény aljába tehetsz mosott kavicsréteget is.

Zöld Pajzs

Mindegyikük napos, szélvédett helyre való, legalább 6-8 óra megvilágítást igényelnek, azonban erős napsütésben árnyékolni kell őket. Vízigénük magasabb, mint a szabadföldbe ültetett társaiké, hiszen viszonylag kis térfogatú talaj áll rendelkezésre, ami gyorsan kiszárad.

Nem túl kötött, komposzttal dúsított kerti talajt, esetleg általános virágföldet válassz hozzá, lehet kapni paradicsomföldet is, érdemes a földhöz vermikulitot keverni. Majd az ültetőgödör közepére tegyél egy kávéskanálnyi, a gyökérrel együtt élő talajlakó mikorrhiza gombákat tartalmazó Symbivit készítményt. A tápanyag ellátáson kívül a gomba-gyökér kapcsolat előnye például stresszhatások elleni védelem (szárazság, kórokozók).

Beöntözés előtt a kéz meleg, lehetőleg esővízhez adj egy zacskó BactoFil készítményt (egy dobozban két zacskót találsz.), keverd a vízbe, hogy feloldódjon. Egy 10 literes öntözőkannával három 10 literes edényt be tudsz öntözni. A BactoFil talajbaktérium készítmények olyan természetes talajbaktériumokat tartalmazó mikrobiológiai készítmények, amelyek a talajok mikrobiális életét serkentik, tápanyag szolgáltató képességét, termőképességét javítják, ezáltal biztosítják és fenntartják a növények folyamatos és kiegyensúlyozott tápanyagellátását a számukra szükséges időben és mennyiségben. A termékekben lévő baktériumok biztosítják a szükséges mennyiségű nitrogént, foszfort, káliumot és más makro- és mikroelemet a növény fejlődésének minden fázisában, kiegyenlítik a tápanyagok arányát a talajban.

paradicsom kerti út mellettAjánljuk figyelmedbe a növénytermesztő zsákot. Ezzel a módszerrel teraszon, balkonon nem csak egyszerűen termeszthetsz, hanem szinte dzsungellé varázsolhatod az erkélyedet. Hagyományosan uborkát és paradicsomot termesztenek így, de szóba jöhetnek más zöldségek, sőt fűszernövények is. Kísérletezd ki, hogy nálad melyik növény fejlődik így a legszebben!

Amennyiben a paradicsomod olyan fajta, hogy támasztékot igényel, azt is mindjárt szúrd mellé, hogy később a gyökereket ne sértsd meg vele. Jó, ha tudod, hogy a paradicsom palánták a szárukból is képesek gyökereket növeszteni, ezért minél mélyebbre ülteted a palántát, annál nagyobb gyökértömeggel fog rendelkezni, ami mind a tápanyag ellátásban, mind a talajban tartásban kívánatos.

A továbbiakban neveld a paradicsomot ugyanúgy, mintha szabad földbe ültetted volna. Cikk ajánlat: Paradicsomtermesztés házikertben

paradicsom teraszonBár a paradicsom nem igényel annyi vizet, mint mondjuk a paprika, rendszeres öntözést kíván, hiszen az edényben lévő, viszonylag kis térfogatú talaj a nyári melegben hamar felmelegszik, gyorsabban veszít vizet.

Ha követed tanácsainkat, sikeresen termeszthetsz friss paradicsomot az erkélyén, egy csipetnyi színt adva életteredhez.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás