Jóslatok. Toca győz, de nem lesz többsége a közgyűlésben

Veres 2019-es fölényét mi sem jelzi jobban, hogy az akkor 160 miskolci szavazókörben alig volt néhány, ahol nyerni tudott volna a Fidesz polgármesterjelöltje, de ahol mégis így történt, nagyon minimális volt a Fidesz előnye. Az egyetlen kivételt az a szavazókör (a 118-as) jelentette, amit a Lyukóvölgy néven ismert, zártkertes roma szegregátumban jelöltek ki. Itt kétharmados többsége volt a Fidesznek úgy, hogy mindössze 30 százalékos volt ebben a szavazókörben a részvétel, és a napközbeni részvételi adatok alapján a reggeli órákban gyorsan le is zavarták itt a szavaztatást.

Veres azonban nemcsak a Fideszt verte meg nagyon, hanem az őt támogató pártok egyéni jelöltjeit is, persze csak abban az értelemben, hogy szinte minden szavazókörben több voksot kapott polgármesterjelöltként, mint a mögötte álló egyéni indulók.

Ez alól mindössze két olyan egyéni induló volt kivétel, akik már évtizedes viszonylatban nyerik saját választókerületeiket szocialista színekben. A Diósgyőrben található Kilián városrészben Bartha György és az Avason Fodor Zoltán. Idén is mind a ketten újra indulnak a DK–MSZP–P-logó, alatt és várhatóan nyerni is fognak.

A Fidesz részéről sokáig nem látszott, hogy mire vagy sokkal inkább kire megy ki a játék az önkormányzati választási kampányban. Nagyjából Miskolcon is kialakult az a helyzet, ami országosan is: nem volt egy városszerte ismert kormánypárti arc, akit építettek volna a kihívói szerepre az elmúlt évek során. Végül Szegedhez vagy Pécshez hasonlóan itt is azt választotta a Fidesz, hogy egy nem kifejezetten pártpolitikust épít fel viszonylag rövid idő alatt a kampányra. Tóth-Szántai József, rádiós, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó helyi rádióadó hangja, nagyon erős közösségimédia-kampányba kezdett.

Telex által vezetett lájkbajnokság márciusi fordulójában például simán befért az országos top 10-be, ha a Facebookon elköltött forintok összegét nézzük. Ez azt jelentette, hogy akkora összegből tudott hirdetni, mint mondjuk Donáth Anna, tehát több mint 3 millió forintból. Tóth-Szántai azonban kizárólag Borsod megyét célozta hirdetéseivel, míg a Momentum elnöke és EP-képviselője országos léptékben lőtt.

A Fidesz 2019-ben 4 egyéni választókerületi győzelmet aratott, azonban az öt évvel ezelőtti győztesei közül senki nem indul újra. Megtalálhatjuk azonban azt a Bajusz Gábort a fideszes indulók között, akiről még január végén írta meg a Telex, hogy szerepel a neve azon a képzési listán, ami a Megafontól szivárgott ki. A miskolci választáson könnyen kialakulhat olyan helyzet, amit legutóbb például Nagykanizsán láttunk: a Fidesz visszahódíthatja a polgármesteri széket, de a közgyűlésben nem lesz meg a többsége. Jelenleg talán erre van a legnagyobb esélyhttps://telex.hu/valasztasi-foldrajz/2024/05/19/onkormanyzati-valasztasok-borsod-abauj-zemplen-megye-miskolc-2024