Skip to content

Blikk: Perre mehet az esztergomi robbantásban meghalt TEK-es családja

A férfi édesanyja méltánytalanul alacsonynak érzi a kártérítés összegét.

“Olyan alacsony összegeket tartalmazott az ajánlatuk, ami véleményem szerint méltánytalan egy hősi halott esetében. (…) A pontos összegről nem beszélhetek, de nagyjából egy garázst lehetne belőle venni a főváros frekventált részén” – nyilatkozta a Blikknek Kónya Gábor Lajos, az esztergomi robbantásban meghalt terrorelhárító, édesanyja. A nő hozzátette, gyermeke elvesztése természetesen megfizethetetlen, de abszolút méltánytalan az az összeg, amit akartak adni.

A lap szerint a család ügyvédje próbált peren kívül megegyezni a Terrorelhárító Központtal a kártérítés összegében, de úgy tudják, ez nem vezetett eredményre, így valószínűleg a bíróság dönt majd a kártérítésről.

Mint ismert, tavaly szeptemberben egy körözés alatt álló férfi robbantott fel egy gázpalackot esztergomi házában, az incidensben az elkövető és egy helyszínre érkező terrorelhárító is életét vesztette, további három TEK-es pedig súlyosan megsérült. Később kiderült, a túsztárgyaló és a pszichológus 4,5 órán keresztül beszélt a férfival, végül azonban a TEK-eseknek kellett bemenniük az épületbe.

Kónya Gábor Lajost másnap hősi halottá nyilvánította és poszthumusz főhadnaggyá léptette elő Pintér Sándor belügyminiszter, aki később a katonai tiszteletadással egybekötött temetésén is részt vett.

Januárban a Belügyminisztérium azt közölte, akkor még nem fizetett kártérítést a TEK, azt ugyanis majd csak a nyomozás lezárulta után teszik meg. Bár az akkor pletykált 75 millió forintos összegre nem reagáltak, Rétvári Bence államtitkár azt mondta, a TEK a vonatkozó jogszabályok értelmében vétkességére tekintet nélkül teljes mértékben felel a hivatásos állomány tagjának a szolgálati viszonyával összefüggésben keletkezett kárért.

A nyomozást végül március elején zárták le, az eljárás során megállapították, hogy az elkövető egyedül cselekedett, nem volt tettestársa. Kimondták azt is, hogy a robbantó szándéka a saját, valamint a rendőrök életének kioltására irányult, valamint hogy előre készült a tettére.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük