Miskolc ad otthont a Találkozó Veled elnevezésű nagyszabású rendezvénynek

Több évtizedes hagyománya van annak, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház minden egyházkerülete ilyenkor tavasszal missziói napokat rendez. Az Északi Evangélikus Egyházkerületben, ahová Miskolc is tartozik, mindig más régióba visszük el ezeket a találkozókat – nyilatkozta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Evangélikus Egyházkerületének püspöke, aki Miskolcon szolgáló szintén evangélikus lelkész édesapja révén gyermekkorában 4 évet élt a városban.

–  Tavaly Csömörön jártunk, két éve pedig Óbudán, amikor Pavlo Shvarts ukrán evangélikus püspök volt az igehirdetőnk. Azt megelőzően Nyíregyházára és Dabasra vittük el a találkozót. Viszont Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében legalább 15 éve nem voltunk, utoljára 2008-ban Kazincbarcikán. Bevallottan az a célunk, hogy az itteni kisebbségben lévő evangélikusokat megerősítsük, ezért a „Kezdjük el az építést” (Neh. 2,20b) mottót választottuk Nehémiás könyvéből. Emellett kívülállókat is szeretnénk hívogatni. Az a tapasztalatunk, hogy ahová egy ilyen missziói nappal kitelepülünk, ott megelevenedik az egyházi élet – osztotta meg a püspök.

Színes programkavalkád

Beszámolt róla, hogy a programok nagy része a Szent István téren lesz, eső esetén pedig a miskolci Városházán, vagy a belvárosi evangélikus templomban. A fő téren tartják a nyitó istentisztelet Lóczy Tibor sajógömöri evangélikus lelkész igehirdetésével a Felvidékről, amit pódiumbeszélgetés követ. Itt lesz többek között Süveges Gergő újságíró, televíziós műsorvezető, L. Ritók Nóra pedagógus, a gyermekszegénység ellen küzdő Igazgyöngy Alapítvány alapítója és Badin Ádám felvidéki bábművész, rendező.

Érdekes programpontnak ígérkezik az „Örökségünk az Eperjesi-Miskolci Jogakadémia” című minikonferencia és koszorúzás, a Miskolci Egyetem Jogtudományi Karának bevonásával. Továbbá „Bor és hit” címmel tokaj-hegyaljai borászok tartanak majd előadást és borkóstolót a polgármesteri hivatal közgyűlési termében.

A rendezvény plakátja

A Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskolában bibliaköröket és tematikus beszélgetéseket tartanak. A belvárosi evangélikus templomban pedig közös éneklésre nyílik lehetőség. A kísérőprogramok között ugrálóvárra, arcfestésre, gyöngyfűzésre, a felnőttek számára pedig termelői vásárra lehet számítani, amelynek bevételét a Borsod-Hevesi Evangélikus Egyházmegye ifjúsági munkájára szánják.

Hozzátette, hogy az alkalomnak lesz ökumenikus része is a záró istentisztelet keretében, mert Miskolcon hagyományosan jó a keresztény felekezetek közötti együttműködés. Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érseke, Juhász Ferenc római katolikus pasztorális helynök, a Mindszenti templom plébánosa és egy református lelkész is szolgálni fog.

A felvidékieket is várják

Elmondta, hogy bár a világban 75 millió evangélikus él és hazánkban az evangélikus egyház a harmadik legnépesebb történelmi egyház, Észak-Magyarországon az erőteljes elvándorlás miatt mégis megfogyatkozott a hívek száma. Az Északi Evangélikus Egyházkerületben 100 ezer fő alatti azoknak a száma, akik evangélikusnak vallják magukat. Az utóbbi évtizedekben a Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium egyházi átvételével, valamint az arnóti székhelyű Abaffy Gyula Szeretetszolgálaton keresztül tapasztalható erősödés.

Miskolcon jelenleg három evangélikus gyülekezet működik: a belvárosban, Diósgyőrben és a Vasgyárban. A környéken pedig Arnóton és Sajókazán vannak evangélikus gyülekezetek. Több fiatal lelkész is érkezett a régióba a közelmúltban. Emellett a Felvidéken szintén élnek evangélikusok, de nehéz helyzetbe kerültek, ezért őket is várják az egyházkerületi napra – tudtuk meg.