Előkerült a villanyrendőr eredeti talapzata – fotóval

„A képen az eredeti talapzat” – ezzel az írással osztott meg fotót az egyik közösségi oldalon egy posztoló. A fotón az eredeti miskolci villanyrendőr talapzata látható, amelyet munkálatok közben ástak ki a földből a munkások.

Ezt találták meg a miskolci Villanyrendőrnél
Fotó: Facebook

Ahogy a boon.hu is megírta, a napokban jelentették be, hogy a híres találkozóhelyen muzeális jelleggel az eredeti teljes hasonmását építik fel a belvárosban. A Széchenyi utca 42–44. szám alatti nevezetes Megay-cukrászda épületét 1955-ben lebontották, és a kiszélesedő térség lehetővé tette, hogy a közlekedésirányító lámpák vezérlését oda helyezzék át. A sarkon – feltehetően fővárosi példára – egy gombaszerű vasbeton építményt telepítettek, amin egy henger alakú, üvegezett szekrényt alakítottak ki. A rendőr vaslétrán mászott fel a körülbelül 170–180 centiméter magas állványon elhelyezett dobozba, és kézi irányítással működtette a rendőrlámpákat.

Ilyen volt régen

Az 1960-as években az irányító üvegfülkét mintegy 3 méter magasságba emelték fel, és egy – a lépcsőt is magába foglaló – ferdén kiképzett konzolos acélszerkezeten helyezték el. Az irányítás változatlanul kézi volt. Az 1980-as években a forgalomirányítást elektronikus rendszerrel valósították meg, de az üvegfülke rövid ideig ezután is megmaradt. Lebontását nagy tömegérdeklődés kísérte. A Villanyrendőr név változatlanul fennmaradt, mert annyira beivódott a köztudatba.