A kommunisták térnyerése figyelhető meg Göncön is

 

Dudujka Pál cikke

A gönci járási kapitányságon óriási botrány tört ki. Hajós Imre rendőrkapitányt és Vaik András politikai osztályvezetőt azzal gyanúsítják, hogy a múltban tagjai voltak a nyilaskeresztes pártnak. Vaikot már felfüggesztették állásából, Hajós ügyét a kommunista pártszervezet vizsgálja.

Az új, demokratikusnak mondott rendőrségről sokaknak van rossz véleménye. Hivatali visszaélések, sikkasztások és súlyos bántalmazások jellemzik működését, miközben pártcsatározások eredményeként jönnek-mennek az emberek, cserélődik a testület, s válik a rendőrség fokozatosan a kommunista párt belügyi tagozatává. A kommunisták térnyerése figyelhető meg Göncön is, ahol a járási rendőrkapitányság két vezetője is tagjaik közül került ki.

Abaúj-Torna vármegye Törvényhatósági Bizottsága 1945. július 28-án jelölte Hajós Imrét a gönci járási kapitányi állásra, míg Vaik Andrást járási politikai osztályvezetőnek. Mindketten 1945-ös kommunisták, s rangjuk szerint rendőrszázadosok, holott a testületben újnak számítanak. Hajós nemrég még tisztviselő, Vaik cipész kisiparos volt. A politikai hátszél gyors felemelkedésükhöz elegendő volt, tevékenységükkel azonban még saját elvtársaik sem elégedettek. Hajós – hivatalos jellemzése szerint – gyengekezű ember, aki nem tud fegyelmet tartani a testületben, így munkáját sem a kívánt eredménnyel végzi. Bár kommunista, a pártmunkát mellőzi, s ez sem tetszik párttársainak. A rendőrkapitány nyáron súlyos botrányba keveredett, miután egy pécsi munkásnak egy Csehszlovákiából becsempészett motorkerékpárt adott el. A járművel új tulajdonosa gyorsan lebukott, a vármegyei rendőrség pedig lefoglalta a motorkerékpárt, s ügyészi vizsgálatot javasolt Hajós Imre rendőrszázadossal szemben.

rendőrnyilas
Ezek a kommunista nyilasok, vagy nyilaskommunisták mindenütt ott vannak

A köztörvényes bűncselekményen túl Hajós Imre járási rendőrkapitányt politikai okok miatt is súlyos támadások érik. Abaújszántón – volt lakhelyén – jobboldali személyként volt közismert, s a faluban azt rebesgetik, hogy Hajós elvtárs bizony a nyilaskeresztes párt tagja volt. A hírek szerint a gönci rendőrkapitány 1938-ban még antiszemita nemzetiszocialista volt, aki Abaújszántón jelszavakat firkált a házakra és egy esetben betörte a zsidó rabbi ablakát. Egykori nyilassága állítólag munkájára is kihat, a múltja miatt saját beosztottaival szemben sem mer keményen fellépni.

Ugyancsak nyilas múltja miatt bukott le Vaik András rendőrszázados, a gönci járási kapitányság politikai osztályvezetője, akit már fel is függesztettek állásából. Vaik maga is elismerte, hogy 1938-39-ben a nyilaskeresztes párt gönci járási szervezője volt. Neve mint képviselőjelölté is felmerült a nyilasoknál, ő azonban nem vállalta a megmérettetést.

Vaik Andrással szemben mindeddig úgy tűnt, hogy a nyilassággal megvádolt Hajós rendőrkapitánynak megbocsát a pártja. Noha Tiser Gyula járási párttitkár minden információ birtokában volt, még csak meg sem kísérelte kivizsgálni az ügyet. A háttérben Hajós édesapja, a köztiszteletben álló dr. Hajós Imre orvos áll, aki 1932 óta praktizál Abaújszántón, s régi munkásmozgalmi elvtársnak számít: az 1919-es Tanácsköztársaság alatt Zalaszentgróton működött, s tevékenysége miatt később bebörtönözték és állásából elbocsátották. Az idősebb Hajós kommunista múltjából és orvosi működéséből fakadó tekintélyével élve most mindent elkövet fia megmentése érdekében. A kommunista pártban azonban többen úgy vélik, hogy a Párt nem tűrheti meg sorai között Hajós Imre rendőrkapitányt sem és követelik az ügy azonnali kivizsgálását, s a rendőrszázados leváltását.

Az utaztató megjegyzése:

Hajós Imre gönci járási rendőrkapitányt hamarosan leváltották, a testületből azonban nem távozott, 1947-48-ban már a hevesi járási kapitányság vezetője volt. Vaik András bizonyított nyilas múltja ellenére sem került népbíróság elé. 1956 után karhatalmistaként állt ki a munkáshatalom mellett, majd politikai múltját kiszínezve, megbecsült kommunistaként rangos kitüntetéseket kapott.

1946 https://bomie.hu/nyilas-multtal-vadoljak-a-kommunista-gonci-jarasi-rendorkapitany-es-a-politikai-osztalyvezeto/