Schadl Györgyék tárgyalásán egy titokzatos tanú szóba hozta a volt igazságügyi minisztert is

Titokzatos férfi lépett elő kedd reggel a Fővárosi Törvényszék földszinti tárgyalótermében. A Schadl–Völner-per tanúkénti meghallgatására érkezett, majd kérte, hogy adatait kezeljék zártan, így nem derült ki a férfi neve, csupán első számú tanúként nevezte őt a továbbiakban az eljáró bírónő, Tóth Erzsébet.

A férfi részletesen számolt be a saját életútjáról, azonban a korrupciós üggyel kapcsolatban már bajba ütközött. A kérdésekre néhol nem tudott válaszolni, vagy teljesen máshogy emlékezett ahhoz képest, amit korábban az ügyészségen vallott.

Egyetemről a végrehajtókhoz

Az egyes számú tanú kalandos utat járt be, mielőtt a végrehajtás pályájára került volna. Dolgozott az Országgyűlési Hivatalnál, a külügyminisztériumi Diplomáciai Szolgálatnál, majd több egyetem jogi karán is megjelent oktatóként. Ott ismerkedett meg Trócsányi László egykori igazságügyi miniszterrel. A tanú elmondása szerint a rosszul fizető tanári szakmát egy jobban keresőre akarta cserélni, így volt tanítványai hatására megcsinálta a végrehajtói szakvizsgát, és egy monori irodába adta le a jelentkezését.

Az előző héten a korrupciós ügy hetedrendű vádlottját, Sz. Balázst hallgatta meg a bíróság, aki a monori iroda vezetője volt. Az egykori végrehajtó a váddal egyezően beismerte, hogy a végrehajtói irodáért cserébe 190 millió forintot adott Schadl Györgynek. A tanúkénti meghallgatásán a férfi már azt állította, hogy a végrehajtói kar akkori elnökével nem találkozott a pénzek átadása miatt, csak a titkárnőnek adta át az összeget. Arról már nem tudott, hogy az összeg valóban megérkezett-e Schadl Györgyhöz. Állítása szerint meg is lepődött a történteken, mert a főnökét becsületes embernek ismerte meg. F. Vivient a nyers stílusa miatt inkább igyekezett elkerülni, így arról sem tudott, hogy az irodát vezető S. Zoltán az ő párja.

Hiányos az emlékezete

A most megszólaló tanút többször is figyelmeztetnie kellett a tanácselnöknek, mert gyakran „nem tudom”-mal válaszolt a kérdésekre, és a válaszai a tanúvallomásával sem voltak összhangban. Azzal védekezett, hogy nem célja a hamis tanúzás, de idővel megkopott a memóriája, így már nem tud pontos dátumokra vagy körülményekre visszaemlékezni.

A 2021-es letartóztatások után egy ügyvéddel egyeztetett, hogy mihez kezdjen a kollégáitól kapott szóbeszéddel, így a szakember tanácsára fordult azokkal az ügyészséghez. A nyomozati vallomásának ismertetése közben az információk forrására leginkább úgy válaszolt, hogy azok kari információk.

A tanú beszámolója szerint a végrehajtói kinevezésekről a szakmai folyóiratban cikkek jelentek meg, amelyeket ő tüzetesen átolvasott. Ezekben az írásokban ugyanis a frissen kinevezett végrehajtók életútját mutatták be, akik szerinte teljesen máshonnan érkeztek.

A férfi évek óta csupán helyettesi kinevezést kapott, hiába próbálkozott önálló irodához jelentkezni, az soha nem jött össze. A tanú a végrehajtók rendezvényein nézte, hogy az eseményre ki mivel érkezik, és kivel áll le beszélgetni. A vacsorák alatt, miután a társaság már bőven fogyasztott az alkoholos italokból, leült velük beszélgetni, a pletykákat pedig később lejegyzetelte. Egyes nevek mellé a stróman jelzőt is odaírta, de a tárgyaláson már úgy válaszolt, nem tudja, kik ezek az emberek.

A végrehajtók tejelnek Schadl Györgynek a kinevezésekért

– állította a tanúvallomásában, majd megemlítette, hogy az egyik végrehajtónak 70-80 millió forintot kellett fizetnie az irodájáért. Konkrétumot azonban nem tudott mondani, azt hajtogatta, minderről csak pletyka szintjén hallott.https://index.hu/belfold/2024/04/23/schadl-gyorgy-volner-pal-korrupcio-hivatali-vesztegetes-vegrehajtas-tanuvallomas-fovarosi-torvenyszek/