A Magyar Nemzet vesztette el a legtöbb sajtópert tavaly

Tavaly összesen 35 keresetet nyújtottak be a kormánysajtó ellen sajtó-helyreigazítási, valamint képmáshoz és hangfelvételhez való jog megsértésével kapcsolatos ügyekben, ebből 22 pert vesztettek el teljesen vagy részlegesen, írja az Átlátszó.

photo_camera Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A korábbi évekhez hasonlóan idén is közadatigényléssel kérte ki a lap a Fővárosi Törvényszéktől, hogy hány helyreigazítási ügyben marasztalta el a bíróság a HírTV, a közmédia, a Magyar Nemzet, a Mediaworks, a Pesti Srácok, és a TV2 csapatát.Az élen a Magyar Nemzet végzett, ami ellen 10 keresetet indítottak tavaly, ezekből 7 esetben elmarasztalta a lapot a bíróság, 6 ügyben teljesen, egyben pedig részlegesen.A második a megyei lapokat összefogó Mediaworks lett, ők 7 perből 5-öt buktak el, a harmadik pedig az Origo, ami 6 ügyből 4-et vesztett el a bíróságon.

A független sajtó ellen a bíróságtól kapott adatok alapján összesen 27 keresetet nyújtottak be, ebből 4-et vesztettek el, a 24.hu és a HVG.hu is egy-egy pert bukott teljesen és részlegesen. Az RTL, a Telex és az Átlátszó az összes ellene indított pert megnyerte, a Magyar Hang és a 444 ellen pedig nem indított sajtópert senki.

Képmás- és hangfelvételhez való jog érvényesítése miatt indított perből mindössze kettő volt, és csak egy végződött elmarasztalással, a másik pedig még folyamatban van.