Hajdanán. Miket ígérgetett Veres Pali?

GONDOSKODÓ MISKOLC  👥

Megvédjük és bővítjük a Salkaházi programot! 

Törődünk időseinkkel, számíthatnak ránk. Leszögezzük: valamennyi programelemet megtartunk, a nyugdíjasok számíthatnak a támogatásokra a későbbiekben is, nem csak a választások előtt.

Salkaházi Plusz programot indítunk!

Azok, akik a várost felépítették, és örökül hagyják nekünk és gyermekeinknek, többet érdemelnek annál, minthogy egy választások előtti licitháború alanyaivá váljanak.

Az öt évvel ezelőtti 10 ezer forint ma már sajnos kevesebbet ér, ezért

  • a városvezetés által megígért 5.000 Ft egyszeri juttatást minden körülmények között kifizetjük
  • megvédjük a jelenlegi 10.000 Ft-os támogatás vásárlóértékét, a kiszámíthatóság érdekében pedig évi 10%-kal növeljük az összeget
  • évente 4 alkalommal lehetővé tesszük a város kulturális, sport és turisztikai szolgáltatásainak ingyenes igénybevételét

Biztonságos Miskolcot! 🔗

Azonnali beavatkozásra van szükség:

  • hatékonyabbá és határozottabbá kell tenni a városi rendészet munkáját: a békés átlagemberek és parkolási szabálysértések helyett a figyelmüket a valódi bűnözésre fordítsák
  • szorosabbra fűzzük a viszonyt a Belügyminisztériummal és a rendőrséggel, hogy több járőr jusson a miskolci utcákra magasabb bérekért, akár városi bérpótlékért.

Támogatjuk a kisgyermeket nevelő családokat!

Miskolc ezentúl hozzájárul a kisgyermekes családok terheinek csökkentéséhez:

  • már az idei évtől kezdve 10 ezer forint juttatást adunk a bölcsődébe járó gyermekeket nevelő családoknak
  • az önkormányzat által fenntartott bölcsődék javításait, a felújításokat ezentúl nem hagyjuk a szülőkre
  • bevezetjük a kismamabérletet

 

FIATAL ÉS CSALÁDBARÁT MISKOLC 👶🏻👨‍👩‍👧‍👦

A miskolci fiatalok azok, akik hamarosan városunk jövőjét alakítják – Ők azok, akik újra naggyá teszik Miskolcot. A városnak nem holnap, hanem ma kell megadni a miskolci fiataloknak minden lehetőséget ahhoz, hogy tehetségük és szorgalmuk eredménye helyben maradjon.

100 lakással bérlakásprogramot indítunk!

Két évig kedvezményesen bérelhetnek a pályakezdő, Miskolcon dolgozni szándékozó fiatalok. A szakmunkások ugyanúgy, mint a Miskolci Egyetemen végzett, a városban maradó mérnökök, közgazdászok, jogászok, bölcsészek és egészségügyi területen képzett fiatalok.

Miskolc hangja – Új nyári fesztivált Miskolcon! 🎹🎤🎧🕺

Kiemelten támogatjuk egy nyári zenei fesztivál megvalósítását, mely néhány év alatt visszahelyezi Miskolcot a könnyűzene térképére.

Elindítjuk a Miskolci Közösségi Infrastruktúra fejlesztését, a MIKI programot.

A fenntartható és a közösségi alapú közlekedés fejlesztésében hiszünk: elektronikus jegyrendszert vezetünk be, kezdeményezzük, hogy beinduljanak a motor-, kerékpár-, roller- és elektromosautó-bérlési szolgáltatások.

Okosváros okostelefonon. Miskolc-app indul 📲

Nemcsak minden miskolci információ egy helyen, hanem minden szolgáltatás, program, sportpálya, jegy itt foglalható. Ami nemcsak információszerzésre, hanem

  • gyors és közvetlen kommunikációra,
  • városi szolgáltatások igénybevételére pl. parkolás, MVK, Salkaházi program elemeire,
  • véleménynyilvánításra (digitális népszavazás),
  • ügyintézésre, hibabejelentésre,
  • kedvezmények igénybevételére is alkalmas

Kiemelten segítjük a középiskolásokat 👩🏻‍🎓👨🏻‍🎓

Segítjük a város középiskolásait, hogy minél többen egyetemen szerezzenek magas színtű képzést. Ennek érdekében pályázati úton támogatjuk a nyelvvizsgára felkészülés költségeinek kifizetését.

Fiatalok mobilitásprogramja

Az önkormányzat pályázati úton – az államhoz hasonlóan –  támogatni fogja a fiatalok jogosítványának megszerzését. Támogatjuk a családi busz és villamosbérlet bevezetését.

Fiatalok és családok pihenése és kikapcsolódása 🏰

Az önkormányzati intézményekben megvalósítjuk a kedvezményes családi jegyvásárlás lehetőségét színházban, moziban vagy kulturális rendezvényeken. Támogatjuk, hogy diákjaink egy hetet a Balatonon tölthessenek a nyári szünidőben.

 

MŰKÖDŐ MISKOLC ✅

Zsugorodó „kis Miskolc” nem tud növekedni, regionális szerepköre csökken, a városok közötti versenyben rendre alulmarad. Nagy-Miskolc az új gazdaság regionális központja, élhető és vonzó, egészséges, emberközpontú, inspiráló és integráló város lesz.

Hatékonyan fellépünk a – gazdasági – elvándorlással szemben:

Városi életpályamodell-programot indítunk

A város ma is az egyik legnagyobb foglalkoztató – ismerjük el munkavállalóinkat. Városi minimálbért vezetünk be az ökormányzat társaságainál, az ott dolgozók legyenek anyagilag is megbecsült munkavállalók.

Új városi adópolitika

Megvizsgáljuk a helyi iparűzési adó rendszerét, hogy az jobban szolgálja az itt működő vállalkozások érdekeit.

Új ingatlanpolitika

Újra élettel töltjük meg a főutcát, igényvezérelt bérbeadás mellett újranyithatóak az eseteként már tíz éve üresen álló üzletek.

Előny a helyi szakembereknél, vállalkozóknál

Átláthatóbb működéssel a helyi vállalkozások pontos ismerethez és előnyhöz jutnak, lesz idejük felkészülni az ajánlattételekre. Létrehozzuk a Helyi Köztartozásmentes Adózói Adatbázist, miskolci vállalkozásoknak ne kelljen helyi adóigazolást külön kérni.

Karcsúbb, takarékosabb Miskolc Holdingot

  • A feltárt megtakarításokból a városi szolgáltáltatások minőségét fejlesztjük
  • Miskolci Beszállítói programot indítunk – legyenek a helyi vállalkozások a Miskolc Holding beszállítói
  • Korszerűsítjük a számlázási rendszert minden szolgáltatás esetében
  • Elektronikus jegyrendszert vezetünk be a közösségi közlekedésben
  • Ténylegesen elektronikus lesz az ügyintézés, két éven belül az ügyfélszolgálati esetek 50%-át már e-ügyintézéssel lehet rendezni
  • 50%-kal növeljük a zöldfelületek kezelésére és az utak felújítására fordított összeget
  • Újragondoljuk és fejlesztjük a parkolási rendszert. Okosvárosban legalább angolul és szlovákul “megtanítjuk” a parkolóautomatákat
  • Kifejlesztjük a Miskolc-appot, amin keresztül a városi szolgáltatások lesznek elérhetők, foglalhatók
  • Miskolc arculata az előző városvezetés alatt két alkalommal is változott, az utóbbi esetben a városi cégek logója is követte ezt. Költségtakarékossági okokból – annak ellenére, hogy az országos sajtóban is megjelentek alapján a korábban máshol bevezetett hasonló arculati elemek miatt köznevetség tárgyává váltunk – nem költünk több pénzt a következő években újabb és újabb arculatokra. Az így megtakarított pénzt a fejlesztési tervek megismertetésére, az itt élők tájékoztatására fordítjuk.

Mindenkit partnernek tekintünk, aki tenni akar Miskolcért!

 

KÉPZETT MISKOLC 👨🏼‍💼👩🏼‍💼👨🏻‍🏭👨🏻‍🍳👮🏼‍♂️

Páratlan természeti adottságai mellet Miskolc kiemelt értéke a képzett lakossága, és a minden nehézség ellenére magas színvonalon működő oktatási rendszer. Az önkormányzat több területen is kiszorult a folyamatokból, döntési és beavatkozási jogkörei csorbultak, azonban közös akarattal, hatékonyabb érdekérvényesítő képességgel és állandó odafigyeléssel igenis van lehetőségünk jobbá tenni iskoláinkat és képzési helyeinket.

Miskolci Pedagógustámogató programot indítunk!

Támogatjuk pedagógusainkat, elismerjük munkájukat és teljesítményeiket – pedagógus-kedvezményrendszert vezetünk be a városi intézmények szolgáltatásainál.

„Szinva” Tehetséggondozó programot indítunk!

A tehetséggondozó programból általános és középiskolások, valamint egyetemi hallgatók kaphatnak támogatást.

Versenyképes tudást adunk!

Hisszük, hogy ha a Tankerületi Központtal szembenállás helyett együttműködünk, az eredmények nem maradnak el, a hatékonyabb érdekérvényesítés pedig javuló színvonalat jelent majd már rövid távon is.

Koordinálni kell az összes intézményfenntartó bevonásával a város oktatási rendszerét, hiszen egyes területeken jelentős túlkínálat van képzésben, más területeken pedig egyáltalán nem elérhetőek olyan képzések, melyekre nagy az igény.

Kiemelt partneri viszonyt építünk ki a Miskolci Egyetemmel, az egyetem vezetőit személyesen is bevonjuk a várostervezés és a gazdaságfejlesztés folyamatába.

10.000 Ft-os iskolakezdési támogatást adunk

2020-tól minden iskolás 10.000 Ft-os iskolakezdési támogatást kap, hogy könnyebb legyen a családokat megterhelő évkezdés.

 

ZÖLD ÉS EGÉSZSÉGES MISKOLC 🌳

Olyan Miskolcot szeretnénk, ahol az emberek biztonságban érzik magukat akkor is, ha épp betegek és ellátásra szorulnak. A Miskolcon élő betegeket megilleti a helyi, magas színvonalú ellátás.

Átszervezés az egészségügyben ezentúl csak a Miskolciak akarata szerint

Színvonalas ellátás és rövid várakozási idő

Aki ma Miskolcon betegség miatt ellátásra szorul, hosszú várakozási időre és – sok esetben – alacsony színvonalra számíthat. A szakemberhiány, a hozzáértő orvosok és ápolók elvándorlása miatt alakult ki ez a helyzet. Meg kell állítanunk a kedvezőtlen folyamatot, a magánszféra és az állami ellátás összefogására van szükség.

Elérhető kórház, új parkolási rend 🅿️🏥

Ma Miskolcon a betegek nem találnak elég – az ellátóhelyhez közeli – parkolót. A kórházak vezetésével közösen új, a betegeket és hozzátartozóikat szolgáló parkolási rendszer bevezetését kezdeményezzük.

Olyan Miskolcot akarunk, ahol mindenkinek jár a tiszta levegő!

A Zöldváros-koncepciót töltsük meg a mindennapokban is érezhető tartalommal!

Megvalósítjuk a Szinva zöldfolyosó-programot, csökkentjük, majd megszüntetjük a szmogos napok számát.

Miskolcon az előző télen a szállópor-koncentráció 20 napon keresztül 50 %-kal magasabb volt, mint az egészségügyi határérték. A Miskolci Egyetemmel közösen nyilvános mérőrendszert építünk ki a város egész területén.

Legyen a Szinva völgye egy valódi „zöldfolyosó”!

A Szinva partja kihasználatlan zöld felülete a városnak, a nagyra nőtt növényzet helyett parkos, besétálható, végigkerékpározható területté alakítjuk. A gondozott zöldfolyosó a város új tüdeje lesz.

Fásítási programba kezdünk minden zöldterületen

Öt év alatt legalább 10.000 új fát ültetünk.

Elindítjuk a Virágzó Miskolc programot 🌷

A lakóközösségek részére virágláda-támogatást adunk, évente 300 kandeláberre és oszlopra virágzó növényt telepítünk. Nemcsak a belvárosba, hanem a városrészek központjaiba is kerüljenek virágok.

A zöldváros ne legyen szemetes 🚮🗑

Javítjuk közterületeink tisztaságát, évente 10 új automata-hulladékgyűjtő pontot telepítünk.

Energiahatékony önkormányzat ⚡️

Folytatjuk és felgyorsítjuk az önkormányzati épületek energiatakarékos felújítását és a zöldenergia arányának további növelését.

Környezetbarát közösségi közlekedés 🚌

Uniós támogatás segítségével folytatjuk a környezetbarát közösségi közlekedés fejlesztését, további környezetbarát járműveket fogunk vásárolni.

 

CIVIL MISKOLC

Miskolc úgy lesz igazán zöldváros, ha tartalommal töltjük fel az elnevezést; úgy lesz igazán okosváros, ha képes meghallani és megérteni a civilek hangját. Ők azok, akik egy-egy fontos, jó ügyért fáradságot nem kímélve, önszerveződő módon dolgoznak.

Új fejezetet nyitunk a miskolci civiléletben

A civilszervezeteket bevonjuk a napi működésbe és a tervezési, előkészítő, valamint megvalósítómunkába.

Összehívjuk valamennyi civilszervezet képviselőjét

Szakterületenként bevonjuk őket a folyó vagy tervezés alatt álló projektek alakításába.

A közösségi tervezés folyamata minden nagyobb városi beruházás előfeltétele lesz

A civilszervezeteket nemcsak a részvételre kérjük, hanem bevonjuk őket a szervezőmunkába is, hiszen a cél az, hogy az előkészítés és a tervezés során minden vélemény felszínre kerüljön.

Kialakítjuk a Miskolci Civilházat

Ez a ház lesz a miskolci civilszervezetek bázisa.

Miskolci Civil Alapot hozunk létre

A civilszervezetek új rendszerben működési támogatásra is pályázhatnak.

 

MISKOLC, A KULTURÁLIS KÖZPONT 

10 évre szóló új kulturális koncepciót állítunk össze

Elérjük, hogy a városban ismét pezsgő, közösségépítő, sokszínű és minőségi kulturális élet alakuljon ki.

Politikai irányítás helyett a továbbiakban szakmai menedzsment tervezi és irányítja a kulturális életet Miskolcon.

A kulturális intézmények, a rendezvények összehangolt, éves szintű programjait egy nemzetközi szakmai tapasztalatokkal rendelkező, a hazai kulturális menedzsmentben elismert testülettel dolgozzuk ki.

A hosszú távú, összehangolt koncepció mentén működő intézményeink visszakapják függetlenségüket.

Átalakítjuk a Miskolci Kulturális Központot, újra versenyhelyzetet teremtünk az intézmények között. Így sokszínű produkciók, izgalmas és újszerű kulturális programok sora jelenik meg a kínálatban. A város kulturális életének szervezésében és irányításában kapjanak nagyobb szerepet a tehetséges, miskolci, fiatal szakemberek.

Összekötjük a miskolci iskolákat és kulturális intézményeinket!

Miskolc valamennyi kulturális intézményét megnyitjuk a miskolci általános és középiskolások előtt, heti egy alkalommal korosztályos programokkal 500 Ft-os áron.

 

MISKOLC, A TURISZTIKAI CÉLPONT ⛱🗺

Miskolcnak olyan sok feltárt és feltáratlan turisztikai értéke van, hogy ebben az értelemben a várost már nem kitalálni, hanem „csak” menedzselni kell.

El kell érnünk, hogy a történelmi Avas és Lillafüred hasonló nagyságrendű fejlesztési forrásban részesüljön a következő 5 év során, mint Miskolctapolca és Diósgyőr.

Megkezdjük a történelmi Avas fejlesztését.

Nem várhatunk tovább, vállalkozói tőke bevonásával megindítjuk a felújítási programot, közösségi tervezéssel közösen határozzuk meg az attrakciós elemeket.

Az országos turisztikai menedzsment figyelmét Miskolcra kell irányítanunk.

Három éve a Magyar Turisztikai Ügynökség határozza meg és irányítja a hazai turisztika főbb folyamatait, mégsem látható, hogy turisztikai nagyprojektek érkeznének városunkba rajtuk keresztül.

Kezdeményezzük, hogy Miskolcon alakuljon meg a Kelet-magyarországi Városok Kulturális és Turisztikai Szövetsége.

Ha összefogunk, közösen esélyünk lehet arra, hogy olyan komplex turisztikai kínálatot tudjunk megfogalmazni és kiépíteni, mely felveheti a versenyt a balatoni, vagy a budapesti turisztikai régiókkal.

12 hónap – 12 tematika programot indítunk

A városon belül a négy turisztikai célpont összekötése, tematikus kapcsolatba hozása lesz a következő öt év kiemelt feladata. A program minden hónapban más és más mottó szerint összeköti a város négy turisztikai központját.

Visszahozzuk elveszett fesztiváljainkat!

Újrafogalmazzuk Miskolc fesztiválstratégiáját. Újra kell szervezni a Kocsonyafesztivált, vissza kell állítani az Operafesztivál régi rangját. Indítsunk új zenei fesztivált nyáron, és hozzuk vissza a Kalákát Miskolcra. Erősítsük meg a Cinefestet, és fűzzük szorosabbra a viszonyt a Miskolci Egyetemi Napokkal!

 

NYITOTT MISKOLC

Itt az idő változtatni!

Miskolcon nem pártpolitikára, hanem várospolitikára van szükség. Nyissunk új fejezetet! Itt az ideje, hogy a várospolitika, a város érdekei szerinti politizálás felülírja a szembenállás politikáját.

Mindenkit partnernek tekintünk, aki tenni akar Miskolcért!

Az előző években megkezdett minden jó ügyet továbbviszünk, de új fejezetet kezdünk, újult erővel és szakértelemmel. Lezárjuk a múltat, és átláthatóvá tesszük a város működését.

Kinyitjuk az önkormányzatot!

Átalakítjuk és átláthatóvá tesszük a közgyűlés működését, helyreállítjuk a közérdekű adatok megismerhetőségét. Átláthatóságot biztosítunk az önkormányzati cégeknél, a város költségvetésében, a közbeszerzésekben. Valóban kereshetővé tesszük az összes önkormányzati nyilvános dokumentumot.

A közgyűlés rendszeresen be fogja számoltatni a Holding és tagvállalatainak vezetését a cégcsoport és az egyes tagvállalatok helyzetéről. Újra a közgyűlés és bizottságai fogják felügyelni cégeinket és a Miskolc Holdingot.

A városi közmédia a demokratikus közbeszéd és a várospolitika aktív fórumává kell hogy váljon, a valódi közszolgálati elvek szerint fog működni.

 

MISKOLC, AHOL JÓ ÉLNI

Miskolc fejlesztése közös ügyünk. 

Várost tervezni ezentúl csak az itt élők, a helyben lakók bevonásával fogunk. Októbertől valamennyi nagyobb építési beruházás előtt bevonjuk a helyben élőket – nemcsak megkérdezzük a véleményüket, hanem figyelünk is arra.

Tizenéve nem indult Miskolcon belvárosi homlokzatfelújítási program. Most lesz!

Gyönyörű belvárosunk van, karban kell tartanunk. Elindítjuk a belvárosi épületek rekonstrukciós programját. A miskolciakkal közösen újratervezzük és megépitjük a város új főterét.

Sötétkapuból elég egy! 

A belváros felújításának része kell hogy legyen a főutcával párhuzamos utcák megújulása is, nem beszélve a teljesen elhanyagolt átjárókról, kapualjakról.

Miskolci vállalkozásokkal közösen megkezdjük a történelmi Avas felújítását

A város feladata legfőképp az alapinfrastruktúra kiépítése. A borturisztikai hasznosítás kézenfekvő – 500 pince történelme, az önszerveződő alapú Borangolás sikere alátámasztja, hogy helyes az irány. Hogy milyen más turisztikai attrakció szükséges még? A közösségi tervezés és az itt lakókkal történő egyeztetés határozza majd meg, mit tegyünk.

Tervpályázatot írunk ki a romos Avas Szálló megújítására

A szakma bevonásával, a miskolciak véleményét kikérve, közösen eldöntjük, hogy mi legyen a romos Avas Szálló sorsa.

Tegyünk rendet Lyukóban, tegyük rendezetté Tetemvárat!

Nekifogunk a korábban csak „ékszerdoboznak” nevezett Lyukó városrész problémáinak rendszerszintű megoldásához. Lyukó  nagyon súlyos helyzetben lévő városrész, mind biztonsági, mind városfejlesztési szempontból fontos a helyzet azonnali kezelése.

Ne legyen szemétdomb a város közepén! Évente legalább 10 új, korszerű, automata-hulladékgyűjtő pontot telepítünk.

Városrészi központokat fejlesztünk

A Városrészek Diósgyőrtől Tapolcáig, a Szentpéteri kaputól Görömbölyig kapjanak saját család- és gyerekbarát, zöld városközpontot közösségi terekkel, parkokkal, minőségi zöldjátszóterekkel. A Diósgyőri vár fejlesztését a szakmával és a helyiekkel újra kell gondolni, szükség van a városrész komplex megújítására, a várfürdő újranyitására.

Újra legyen gazdája a városnak, rendet tartunk a város közterületein

Legalább 100 utcát és járdát rendbe teszünk 5 év alatt.

Megóvjuk a város zöld növényeit, legalább 10.000 fát ültetünk, minden gyermek születését egy facsemete ültetésével üdvözöljük; ismét virágba borítjuk Nagy Miskolcot.

 

NÖVEKEDŐ MISKOLC ↗️

Növekedés csökkenő lakossággal nem lehetséges – Mi kiszámítható, új növekedési pályára állítjuk Miskolcot!

Hiszünk Miskolcban, újraépítjük a megtartóerőt!

Minden gazdasági és szellemi erőforrásunkat az elvándorlás megállítására kell fordítanunk.

Megtöltjük tartalommal a Zöldváros kifejezést. Magyarországon legyen Miskolc a zöldgazdaság-fejlesztés éllovasa. 

Befektetőket, beruházásokat ezzel a céllal megkeresve radikálisan új irányt tudunk mutatni. Miskolc nemcsak olcsó ingatlanjai miatt, hanem európai, környezettudatos szemléletmódja miatt lesz vonzó befektetési célpont.

Nem várunk tovább a külső segítségre, saját magunk keresünk fel középméretű vállalkozásokat és befektetőket, hogy hozzák Miskolcra termelő-fejlesztőkapacitásukat.

Olyan vállalkozásokat szándékozunk idevonzani, amelyek magasan kvalifikált munkaerőt foglalkoztatnak, több és jobban fizető, minőségi munkahelyet teremtenek.

Ahol érdemes itthon maradni!

Újra helyzetbe hozzuk a miskolci szakembereket és vállalkozásokat, a miskolci szürkeállományra építve új lendületet adunk a városnak.

Új szövetségek és új stratégia – Újra a régió központjává tesszük Miskolcot

Az itt élő képzett és tehetséges emberekkel, céltudatos vállalkozásokkal, oktatási intézményekkel és az egyetemmel közösen Miskolcot újra feltesszük Európa térképére.

Kassával, és a közeli városokkal szövetséget kötünk. Miskolccal együtt jelentős erőt és értéket képviselünk – együtt könnyebben elérjük céljainkat, közösen hatékonyabbak leszünk.

Visszaállítjuk Miskolc önbizalmát, mert büszke miskolci városlakók szeretnénk lenni!

Nagy-Miskolc az a város, amire büszke lehetsz.

 

Veres Pál
polgármesterjelölt

támogató szervezetek